JE SUIS GERMAN WINGS

N-avea antecedente de terorist şi nici tendinţe de sinucigaş. Şi totuşi copilotul german de 28 ani, un tânăr liniştit, care locuia cu părinţii, a prăbuşit avionul cu 150 de pasageri. Ce-a fost sau cine a fost în capul lui?

A320

 

Voi chiar înghiţiţi chestia cu copilotul sinucigaş? A constatat cineva dacă avionul s-a prăbuşit cu botul la Mecca? Ah, copilotul nu poate fi suspectat de legături cu terorimul islamic, zic anchetatorii. Dar, ce concluzie rapidă! Dacă spun că sinucigaşul era între pasageri şi controla mintea copilotului, e teoria conspiraţiei şi n-am voie, nu? Ar fi îngrozitor ca teroriştii să dispună de astfel de mijloace, pe care serviciile secrete ale marilor puteri le utilizează demult. Chiar aşa, ce mare lucru? Când se pot fabrica artizanal bombe atomice, oare poate o organizaţie teroristă să exercite mind control asupra unui pilot de la o companie aeriană low cost? Uite, na, că nu sunt beat şi nu mă duc la culcare…

 

Poate că nu e bine să reiasă că e atentat şi nici ăilalţi nu au interes să-l revendice, ci doar să negocieze … ceva… bani, vieţi, arme. Adică, ne daţi astea sau vă mai prăbuşim nişte avioane! Plus că, dacă revendicăm atentatul, o să se ştie că legăturile aeriene civile din Europa nu mai sunt sigure. Transportul aerian e vital, fără asta Europa devine un continent paralizat. Uite aşa, facem ceva pe normele voastre de siguranţă, de după 11 septembrie! Aţi încuiat sofisticat uşa cabinei avionului? Nicio problemă, n-aţi securizat şi omul care pilotează. Din doi piloţi, care sunt şansele ca unul să fie deja convertit la cauza teroristă, pe care el n-o mai consideră teroristă? Kamikaze islamic nu e neapărat brunet, bărbos, fanatic sau fioros. Poate fi un tânăr europoid, drăguţ, liniştit, care locuieşte cu părinţii. Diavolul cu chip angelic. Îmi asum să fiu nedrept şi îmi cer anticipat scuze familiei lui Andreas Lubitz, copilotul care a tăiat German Wings.

 

Vi se pare îngrozitor? Poate, dar terorismul (islamic) e o cauză. E haiducie sau luptă antisistem pentru unii, deraiaţi la cap sau creduli, ce mai contează. Ce face un extremist german care se plictiseşte, după ce votează cu neonaziştii? Se duce voluntar la ISIS. E o variantă „cool” pentru el.  Nemţoaice tinere visează să se mărite cu un jihadist şi pleacă în Siria şi Irak. Adolescenţi germani de 13-14 ani pleacă tot acolo, iar serviciile secrete germane află despre asta doar când părinţii le anunţă dispariţia.

 

Ia să vedem din ce ţări provin cei mai mulţi voluntari europeni alăturaţi ISIS. Un studiu ICSR bazat pe postările din social media arată că 25% sunt Marea Britanie, 14% din Franta, 12.5% din Germania. La începutul lui martie, preşedintele Autorităţii de Protecţie a Constituţiei Germaniei, Hans Georg Maaben anunța că deja 650 de islamişti nemţi au părăsit Germania pentru a se alătura ISIS,  75 dintre ei fiind deja ucişi în lupte. Departamentul de Stat al SUA avansa acum un an cifra de 12.000 de voluntari din ţări, pentru cauza terorismului islamic. În condiţiile în care voluntarii se feresc să nu fie prinşi nici măcar în statistică, vorbim despre o subestimare.

 

Câte ceva despre simbolistică. Un avion sub steag german a fost prăbuşit pe pământ francez, cu pasageri din Germania, Franţa şi Spania. Lovitură fără frică în axul Europei Occidentale. La bord erau 16 liceeni germani. Lovitură fără milă în viitorul “rasei” europene.

 

La final, un comunicat care se poate transforma la orice oră în umor macabru. Lansat de aeroclubul la care copilotul era membru. “A fost capabil să-şi împlinească visul pentru care a plătit acum atât de scump, cu viaţa. Membrii LSC Westerwald îl plâng pe Andreas şi pe celelalte 149 de victime ale dezastrului din 24 martie. Nu-l vom uita pe Andreas”.

Asta e singura certitudine, Andreas Lubitz va rămâne în istorie.

 

Cristian Niculescu

 

 

 

 

Cronica de Gaesti

IPJ DÂMBOVIŢA:AVARIE DE NATURĂ TEHNICĂ LA SISTEMUL INFORMATIC AL CAZIERULUI JUDICIAR ROMÂN

„Sistemul Informatic al Cazierului Judiciar Român – ROCRIS a suferit o avarie de natură tehnică, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *