SENZAŢIONAL: Neagu Djuvara îşi petrecea vacanţele la Găeşti! MARELE ISTORIC FACE DEZVĂLUIRI ULUITOARE DESPRE BOIERII OLĂNEŞTI ŞI DESPRE CONACELE LOR, BIJUTERII ARHITECTONICE ŞI ASTĂZI!

 

Găeştiul a fost un tărâm de basm, preferat de unii dintre cei mai importanţi şi bogaţi oameni ai ţării. Deşi poveştile lor fascinante s-au estompat în timp, extrem de puţine informaţii parvenindu-ne astăzi, ne-au rămas totuşi vestigiile măreţiei şi bogăţiei lor. Este vorba despre conacul din Parcul Central, ajuns abuziv în proprietatea ARCTIC, despre clădirea Clubului Copiilor, dar şi despre conacul „Cafegioaicei”, actualmente sediul Ocolului Silvic Găeşti. Toate aceste monumente au însemnat părţi din copilăria şi viaţa marelui istoric român Neagu Djuvara, rudă cu boierii Olăneşti. O pagină incredibilă a istoriei Găeştiului apare în Monografia Parohiei „Sfânta Treime”, publicată în 2014, cu prilejul împlinirii a 190 de ani de la zidire. Ea este semnată chiar de către Neagu Djuvara şi reînvie momentele în care prin oraşul nostru se perindau unii dintre cei mai bogaţi şi mai faimoşi boieri ai ţării.

neagu-d1

„Când mi s-a adus la cunoştinţă faptul că s-a scris o monografie a unei biserici găeştene, ctitorită de moşii mei Olăneşti, am fost interesat de subiect. Prima lună de vară o petreceam de obicei la Găeşti, apoi a doua şi uneori a treia lună, la Ciulniţa, pe şoseaua Bucureşti – Piteşti, puţin înainte de Leordeni, în casa Elizei Băbeanu, căreia îi spuneam „tante Lissele”.

ocol2 ocol1

La Găeşti, mi-am petrecut foarte multe vacanţe, atunci când veneam de la studii, din Franţa, unde eram elev intern, în conacul unei surori mai vârstnice a mamei mele, „tante Nyca”, cunoscută în oraş ca şi „Cafegioaica”, şi care era căsătorită cu oncle Costică Alexandrescu. În casa ei mi-am adus pentru prima dată soţia franţuzoaică, în 1937.

intrarea principala clubul arctic

Un conac frumos a construit la Găeşti şi Costică (n.red. este vorba despăre clădirea din Parcul Central, care aparţine acum ARCTIC), dar şi mai frumos era conacul lui Grigore, care era mai simpatic decât fratele său (n.red. actualul Club al Copiilor). Pe partea de moşie a acestuia din urmă, se află biserica „Sfânta Treime”, preînnoită de cei doi fraţi (ministrul Constantin Olănescu şi senatorul Grigore Olănescu, în anul 1896), oameni politici de prim rang, fruntaşi ai conservatorilor şi de mama lor, văduva lui Pană, născută Ghica, sora mai mică a lui Ion Ghica, străbunica mea maternă.

 

Olăneştii au ajutat la refacerea bisericilor nu numai în Găeşti, pe altele zidindu-le din temelie; nu au construit numai conacele de la Găeşti, ci şi vilele monument arhitectonic din Bucureşti, de pe Bulevardul Dacia, unde se află Institutul Francez, ori cea de pe B-dul Lascăr Catargiu, în care locuiau Grigore şi Adina – o femeie de înaltă cultură – vilă demolată de comunişti în vara lui 1989.

clubul copiilorcc

Se ştie că după război, conacul din Găeşti al lui Grigore (actualul Club al Copiilor) a fost transformat într-un fel de cămin de copii, dar puţină lume ştie că acolo au fost aduşi copii coreeni, care apoi au rămas la noi în ţară, de aceea mai vedem şi astăzi unii români cu trăsături asiatice.

 

Când am revenit în ţară, în februarie 1990, la scurt timp am vizitat Găeştiul, iar conacul lui Grigore, o mică bijuterie, de altfel, ca şi parcul, cu superba alee de copaci mari ce duceau până la poartă, erau de nerecunoscut. Mai rămăsese decât o jalnică amintire a monumentelor care au fost cândva. Mă bucur, însă, că s-au scrius aceste pagini despre biserica 2Sfânta Treime”, ctitorită de înaintaşii mei, şi despre oraşul Găeşti, în care au avut conace şi moşii boierii Olăneşti, din care descind.

Neagu Djuvara, 8 mai 2014”

Cronica de Gaesti

ALARMĂ: Cocktail ucigaș, noul drog preferat al adolescenților găeșteni! SE GĂSEȘTE LA LIBER ÎN FARMACII!

Tussin și whisky! Acesta este, se pare, noul ”drog” care le prăjește creierii adolescenților din …

3 comments

  1. Sa inteleg ca William Bolton cel mentionat in articolul publicat tot de dvs (MISTERELE GĂEŞTIULUI! Povestea fascinantă a conacului unui magnat elveţian!) este proprietarul de la care boierul Olanescu a cumparat conacul…sau cum?.Citez :,,Puţini ştiu adevărata poveste a imobilului în care-şi desfăşoară activitatea Clubul Copiilor, chiar şi monografiile realizate în ultimii ani menţionând că domeniul i-ar fi aparţinut boierului Olănescu. De fapt, clădirea superbă din mijlocul copacilor seculari şi rari are o istorie fascinantă, cu parfum de legendă, care ne duce cu gândul la petreceri somptuoase, la oameni rafinaţi şi eleganţi, iubitori de frumos. Clubul Copiilor de azi a fost conacul de vânătoare al lui William Bolton, un magnat elveţian, membru în structura de conducere a celebrei fabrici Malaxa.”
    http://cronica-gaestiului.ro/archives/27433

    • Este exact invers! Urmasii lui Grigore Olanescu au vandut conacul industriasului elvetian, iar descendentii acestuia l-au donat pentru a-l transforma in Casa de Copii. Astazi functioneaza acolo Clubul Copiilor si Elevilor.

  2. Multumesc pentru raspuns si totodata clarificare ! Totusi si in articol trebuia facuta aceasta legatura intre boierul Olanescu si industriasul elvetian 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *