Filmul Saptamanii: The Imitation Game

“Jocul codurilor” regizat de Morten Tyldum si cu o distributie foarte buna, din care fac parte Benedict Cumberbatch si Keira Knightley a reusit sa obtina 8 nominalizari la gala premiilor Oscar, si in cele din urma a reusit sa castige premiul pentru cel mai bun scenariu adaptat.

Totusi, a reusit sa atraga si destul de multi critici nemultumiti, acestia reprosand faptul ca nu se insista pe unele lucruri esentiale, cum ar fi: decriptatrea codurilor sau personalitatea lui Alan Turing, dar si prezenta unor inexactitati istorice.

the-imitation-game-575495lRegia: Morten Tyldum

Distributia: Benedict Cumberbatch, Keira Knightley

Gen: Biografic, Drama, Razboi, Thriller

Durata: 144 minute

Anul: 2014

Filmul debuteaza cu autoritatile britanice care patrund in casa matematicianului Alan Turing(Benedict Cumbercatch) in anul 1952 pentru a investiga un jaf care fusese anuntat la acesta. In final ajungand sa il aresteze pe Turing pentru „indecenta grosolana”, mai exact, homosexualitate. De aici, firul actiuni se despica in trei parti: Turing in arest, care depana amintiri unui politist, Turing in al doilea razboi mondial, incercand sa decripteze Enigma, precum si un plan indepartat, Alan Turing copilul, care ne dezvaluie inceputurile unei personalitati aparte.

Asadar,in ziua declansarii celui de-al doilea razboi mondial, Alan Turing ajunge la Bletchtley Park. Acolo,cu ajutorul lui Steward Menzies(Mark Strong) el va lua fraiele unei misiuni de decriptare a mesajelor trimise de nazisti prin intermediul Enigmei,o masina cripografica, despre care se spune ca este imposibil de spart.

Dupa multe incercari nereusite impreuna cu echipa sa: Hugh Alexander(Matthew Goode), John Cairncross(Allen Leech), Peter Hilton(Matthew Beard), Keith Furman(Ilan Goodman), si Charles Richards(Jack Tarlton), Alan isi da seama ca este necesara o schimbare de paradigma pentru rezolvarea Enigmei, si toti, in ciuda antipatiei pe care o au fata de genialul matematician se concentreaza in jurului lui “Christopher”, o masinarie inventata de Alan pentru a descifra mai repede miliardele de combinati zilnice ale codului Enigma.

Intretimp,la spargea codurilor participa si Joan Clark(Keira Knightlet) care va deveni logodnica lui Alan. Totusi, ei intampina probleme si din partea autoritatilor, comandantul Denniston(Charles Dance) dorind sa ii concedieze, fiind convins ca bani dati pe masinarie sunt total inutili.

Reusesc insa sa obtina inca o luna de incercari, iar “Christopher” reuseste sa sparga Enigma, razboiul fiind scurtat cu 2 ani, si fiind salvati 14 miliane de oameni.

Insa, toate aceste realizati ale lui Alan Turing nu au contat dupa razboi,statul Britanic luand o decizie surprinzatoare.Va invit sa vizionati filmul si sa ii aflati sfarsitul targic.

Ce spun criticii:

  • Charlotter Observer(100/100):Aceasta drama de suspans releva piesele unui puzzle puse in mod constant si incet, pana la final, cand imaginea este completa. Remarcabil, acest film vine de la un scenarist care nu a mai produs nici-un film, si de la un regizor care nu a mai facut nici-un film in limba engleza.
  • Chicago Sun-Times(100/100):Filmul functioneaza foarte bine datorita geniului lui Benedict Cumberbatch si a modului in care acesta a intrat in rolului lui Alan Turing.
  • Louis Post-Dispatch(88/100):Multi dintre cei care citesc acesta recenzie o fac de pe un calculator, si toti o citesc in limba engleza. Nu fortez lucrurile daca spun ca ar trebui sa acordati credit pentru aceste doua lucruri unui om pe nume Alan Turing.
  • Enterteinment Weekly(83/100):Filmul este ancorat de inca un spectacol complex si hipnotic al lui Cumberbatch. A transformat maretia intr-un obicei.
  • The New-Yorks Times(70/100):”Jocul Codurilor” este un film extrem de conventional despre un om profund neobisnuit.Acest lucru nu este in intregime un lucru rau.

Verdict: “The Imitation Game” este un film impresionant,cu un scenariu si o regie impecabila, a fost un candidat serios la premiile Oscar, insa a plecat acasa doar cu un singur premiu.

In final, trebuie sa remarc prestatiile actorilor, in special cea a lui Cumberbatch, fara de care filmul nu a ar fi fost la fel.

Nota mea: 9

Pentru mai multe articole, va invit sa vizitati site-ul: filmedeweekend.ro

Cronica de Gaesti

POVESTEA DRAMATICĂ A BIANCĂI, UN ÎNGERAȘ CARE ARE NEVOIE DE ARIPI CA SĂ ZBOARE! Împreună, putem face o minune!

Dintre toate dramele cu care ne încearcă viața, cele legate de copilași bolnavi sunt cele …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *