in

Recorduri la premiile Oscar

Oscars

In noaptea dintre 22 si 23 februarie, va avea loc cea de-a 87-a editie a galei de decernare a premiilor Oscar, in Los Angeles la Dolby Theatre.

Gala va fi transimisa in direct de Digi Film si Digi 24, incepand cu ora 02:00, iar actorul Neil Patrick Harris va fi pentru prima data gazda ceremoniei.

Asadar, astazi voi trece in revista 10 dintre cele mai importante recorduri stabilite de-a lungul timpului la premiile Oscar.

 

1.Filmul cu cele mai multe premii:

Acest record este detinut de 3 filme, toate castigand 11 premii.

  • Ben-Hur(1959) – Filmul regizat de William Wylar si cu Charles Heston in rolul principal a reusit sa obtina 11 trofee din cele 12 nominalizari, fiind la vremea lui, cel mai scump film.
  • Titanic(1997) –Cu Leonardo DiCaprio si Kate Winslet in rolurile principale, si coordonati de regizorul James Cameron a reusit sa obtina 11 premii din cele 14 nominalizari.
  • The Lord Of The Ring: The Return Of The King – Filmul lui Peter Jackson, realizat dupa romanul lui J.R Tolkien a reusit sa castige la fiecare categorie la care a fost nominalizat, fiind si primul film fantastic care castiga premiul Oscar pentru cel mai bun film.

2.Actorul cu cele mai multe premii:

Daniel Day-Lawis a reusit sa obtina 3 premii Oscar pentru: “My Left Foot(1989)” ; “There Will Be Blood(2007)” ; “Lincoln(2012)”.

3.Actrita cu cele mai multe premii:

Katherine Hepburn detine acest record cu 4 premii castigate primul pentru: “Morning Glory(1934)” ; apoi a castigat 2 ani consecuti cu:“Guess Who’s Coming To Dinner(1968)” ; “The Lion In Winter(1969)” ; iar ultimul premiul pe care l-a primit a fost pentru:“On Golden Pond(1982)”.

4.Regizorul cu cele mai multe premii:

Acest titlu este detinut de John Ford, primind 4 premii Oscar pentru regie. Primul Oscar l-a primit pentru: “The Informer(1936)” ; apoi au urmat premii in doi ani consecutivi cu:”The Grapes of Wrath(1941)” si How Green Was My Valley(1942)” iar ultimul premiu l-a primit pentru: “The Quiet Man(1953)”.

5.Prima femeia care a castigat premiul Oscar pentru regie:

Kathryn Bigelow a facut instorie in anul 2010 cand a castigat premiul Oscar pentru Cel mai bun regizor cu filmul “The Hurt Locker”. Coincidenta face ca ea a castigat premiul Oscar chiar in fata fostului ei sot, James Cameron, nominalizat pentru Avatar.

6.Cele mai multe premii castigate de o persoana:

Walt Disney detine acest record, primind 26 de premii Oscar, dintre care 4 onorifice. Deasemenea, tot Walt Disney detin recordul si pentru cele mai multe nominalizari, 59 la numar. Ultimul premiu Oscar la castigat post-mortem la categoria de scurtmetraj de animatie pentru “Winnie The Pooh and the Blustery Day”.

7.Filme care au castigat toate cele 5 categorii importante:

Si la aceasta record, exista 3 filme care au castigat la cele 5 categorii imporante: Cel mai bun film ; Cel mai bun actor ; cea mai buna actrita ; Cel mai bun regizor ; Cel mai bun scenariu.

  • It Happened One Night(1934)
  • One Flew Over The Cuckoo’s Nest(1975)
  • The Silance of the Lambs(1991)

8.Actorul cu cele mai multe nominalizari:

Jack Nicholson a obtinut 12 nominalizari, dintre care 3 castigate pentru:”One Flew Over The Cuckoo’s Nest(1975)” ; “Terms of Endearment(1984)” ; “As Good as it Gets(1997)”.

9.Actrita cu cele mai multe nominalizari:

Meryl Streep detine acest record cu 19 nominalizari, ultima chiar anul acesta pentru “Into The Woods”. Din aceste nominalizari, a resuit sa castige 3 premii, primul pentru “Kramer vs Kramer(1979)” ; “Sophie’s Choice(1982)” si “The Iron Lady(2011)”.

10.Cea mai tanara castigatoare a premiului Oscar:

Tatum O’Neal a castigat premiul pentru cea mai buna actrita in rol secundar in anul 1973, la doar 10 ani, pentru filmul “Paper Moon”.

Pentru mai multe articole, va invit sa vizitati site-ul: filmedeweekend.ro

Comments

Lasă un răspuns