O tânără arhitectă din Găești vrea să schimbe fața orașului, cu un proiect revoluționar

cristina-badea

Cristina Badea, tânără arhitectă, cu viziuni futuriste, vrea să transforme Colegiului Național„Vladimir Streinu” de la Găești într-o perlă arhitecturală contemporană. Talentată și ambițioasă explică de ce este nevoie de un nou concept pentru acest colegiu, astfel încât să corespundă și planurilor de urbanism, dar și nevoilor tinerilor elevi care ar putea fi mai inspirați dacă învață într-un ansamblu de clădiri cu personalitate proprie.

 

„Construcția este ca să  țină, arhitectura, să emoționeze. Emoția arhitecturală intervine atunci când opera răsună în noi, pe diapazonul unui univers căruia îi suportăm, îi recunoaștem și îi admirăm legile. Arhitectura înseamnă raporturi, înseamnă pura creație a spiritului, spunea Le Corbusier. Pornind de la emoția arhitecturală, am gândit reabilitarea și extinderea clădirii Colegiului Național„Vladimir Streinu”, astfel încât să revitalizeze zona, să creeze un mediu educațional potrivit, o componentă vitală pentru o asimilare propice a cunoștințelor de către tineri. Să asigure modelarea unui cadru care să răspundă cerințelor materiale și spirituale ale societății, în cazul de față, al procesului educativ, condiționarea fundamentală pentru soluția arhitecturală constituind-o sistemul pedagogic”, explică arhitecta.

PLANSA A8-A1PLANSA A9-A1

Deşi  regulamentele de urbanism îngrădesc  în mare măsură creativitatea arhitecților care au alte viziuni despre felul în care ar trebui să arate construcțiile noi, unii se încăpățânează să demonstreze că au dreptate și se luptă pentru aprobarea proiectelor lor. Dacă ne gândim la istoria celor mai controversate clădiri din lume, vom înțelege cum a reacționat societatea contemporană constructorilor Turnului Eiffel, la Paris, sau ai Muzeului de Artă Contemporană Georges Pompidou, ambele devenite repere culturale de importanță mondială, peste ani. Dar acestea nu sunt singurele exemple. Mai aproape de conceptul Cristinei Badea ar putea fi actuala clădire a Uniunii Arhitecților, din centrul Bucureștiului, unde vechiul și noul au fost îmbinate într-un mod artistic extraordinar, folosindu-se vechea fațadă a clădirii incendiate în timpul evenimentelor din decembrie 1989, în scheletul căreia a fost ridicată o clădire de sticlă. Noutatea a stârnit controverse, dar arhitecții și-au impus punctul de vedere, apoi au continuat conceptul, la câteva străzi distanță, transformând în același fel vechiul Teatru Național în actualul Hotel Novotel, de pe Calea Victoriei.

 

„Încăpățânarea unui tânăr arhitect face ca acest concept de renovare să aducă ceva nou în arhitectura orașului, ceva care să treacă dincolo de evidenta contradicție dintre libertatea volumetrică a arhitecturii  și sistemul reglementărilor urbanistice în sine. Conceptul „Reabilitarea și extinderea clădirii Colegiului Național Vladimir Streinu” prevede îmbinarea între nou și vechi, într-un mod armonios, păstrând, în mare măsură, clădirile vechi. Acestea vor fi, însă, reabilitate, conform proiectului, adăugând o clădire nouă, mult mai modernă, cu forme ușor organice, care să se integreze perfect în spațiul urban, să aducă o îmbunătățire a spațiului educațional  și să creeze o atmosferă primitoare și creativă pentru elevi”, explică arhitecta.

 

Comunicarea dintre cele două clădiri de învățământ, despărțite de strada George Coșbuc, a fost rezolvată prin construirea unei pasarele care traversează strada. Aceasta, gândită ca spațiu vitrat, are ca funcționalitate  și crearea unui spațiu interior de dezbateri, prezentări, lansări de carte sau expoziții.

 

„Arhitectura școlilor este un organism viu. Se transformă în permanență, în funcție de realitatea existentă, iar acest lucru implică o integrare a arhitecturii în nevoile create de realitatea existentă. Viitorul învățământului prevede o interacțiune mai mare între profesor și elev, iar  lecțiile devin experimente interactive care creează o gândire liberă și creativă, oferind tinerilor posibilitatea dezvoltării pe toate planurile. Se poate spune că este o idee de vizionar, că acest concept este ambițios și greu de realizat, dar toate acestea devin posibile sub jobenul unui arhitect”, mai spune Cristina Badea. Arhitecta speră ca proiectul conceput de ea să devină realitate, la Găești, în scurt timp.

Diana Scarlat

Cronica de Gaesti

SMURD, de urgenţă la Aninoasa! S-A ÎMPUŞCAT CU ARMA DE VÂNĂTOARE!

Momente de panică la Aninoasa, în judeţul Dâmboviţa! Un bărbat în vârstă de 55 de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *