Soarele geopolitic în fostul bloc comunist

Au venit vremuri grele pentru politica românească? Depinde pentru cine… Dacă ni se pare incredibil ce se-ntâmplă azi, dacă spunem că nu ne-am fi așteptat la arestări de mari JM-echeri din politică sau la aduceri cu mandat la DNA, „dări în gât” sau demisii subite, la nivel extrem de înalt, înseamnă că am ignorat totalmente contextul. Ne e, oricum, caracteristic să ignorăm ce se întâmplă în plan geopolitic, pentru că ne-a intrat în cap, probabil pe vremea proletcultismului, că suntem buricul Universului, deci de ce ne-ar interesa ceilalți?

dna1

Și totuși, astă vară, pe drumurile patriei, am întâlnit un tip interesant. Profesor universitar, antropolog cultural din Croația. După o discuție prelungită câteva zile, am avut o revelație: Doamne, cât de mult m-a orbit și pe mine ancorarea asta într-un context rupt de întreg! Colegul antropolog din Croația mi-a explicat că ce se întâmplă în România de 25 de ani încoace nu reprezintă absolut nimic nou sub soare. Că el studiază „la pas” evoluția tuturor țărilor din fostul bloc comunist, iar după 15 ani de studiu aprofundat poate spune că evoluția este fix aceeași: aceleași „păcate” ale clasei politice, aceleași reacții ale populației, aceeași evoluție monetară, aceeași evoluție a piețelor de desfacere și a industriei, aceleași delapidări de fonduri, urmate de arestări de politicieni corupți, etc. Suntem trași la indigo.

 

Dar mi-a mai explicat ceva, cel puțin interesant: România era, astă vară, cu mult în urma celorlalte state din fostul bloc comunist. În sensul că unele țări și-au făcut „norma” de doi foști președnți,plus doi foști premieri încarcerați. Pe când noi încă „o boierim” cu doi-trei parlamentari și numai un fost prim ministru la pârnaie. De-atunci mă așteptam să se-ntâmple exact ce se întâmplă azi. Da, se așteptau alegerile pentru președinție, pentru a se declanșa „jihadul”. Dar nu e nimic nou sub soare. Soarele nu apare în fiecare dimineață doar pe cerul României și, culmea, e peste tot la fel!

Diana Scarlat

Cronica de Gaesti

SCANDAL ÎN PSD DÂMBOVIŢA! Alexandru Oprea: „Ţuţuianu a transformat Biroul Permanent Judeţean în sufrageria dumnealui!”

S-a “încins tărâţa” în PSD Dâmboviţa după ce Adrian Ţuţuianu  i-a cerut demisia lui Liviu …

5 comments

 1. Hai, măi Diana, lasă antropologii să se ocupe cu studiile lor culturale, de originea populaţiiolor, de caracteristicile fizice , de distribuţia geografică a populaţiilor şi de alte cele. Nu e obligatoriu sa fie la noi ce e la alţii.
  Ferească Dumnezeu de mai rău!
  Se întâmplă ceea ce se-ntâmplă nu pentru că aşa trebuie, şi că asta au vazut antropologii şi că volens nolens trebuie să fie aşa şi la noi, ci pentru ca nişte hoţi nemâncati, tâlhari la drumul mare, au fost acreditaţi de noi să ajungă cu mâna-n miere.

  E adevărat- Soarele nu apare doar pe cerul României!
  Hoţi sunt peste tot.

  Ţi-a plăcut imaginea lui Videanu cu haina pe mână?
  E de pus în ramă!

 2. Stimată doamnă, vă apreciez interesul, nu știu ce pregătire profesională aveți și nici nu-mi dau seama dacă știți cam ce studiază antropologia culturală, însă vă rog să remarcați, în textul de mai sus, că am precizat „un coleg antropolog” – adică, printre alte domenii în care am expertiză, se numără și antropologia culturală. Pe de altă parte, tot în textul de mai sus dezvăluiam ceva cel puțin interesant: un specialist din Croația era în vizită prin România, pe undeva, pe drumurile patriei – exact cum am precizat – și-am discutat câteva zile despre cercetarea lui din ultimii 15 ani. Mai departe vă urez lectură plăcută și numai bine!

  • Intereseaza pregatirea mea profesionala?
   Sunt cititor si… atat.
   Cu atat mai mult am pretentie sa cunosti mai bine decat mine cum sta treaba, cu cat spui ca ai expertiza in atropologie culturala.
   Te citesc cu placere, dar spun si ceea ce cred.

   • Mulțumesc pentru aprecieri și toată stima! Știu că toți ne-am uitat cu interes la haina de pe mâna lui Videanu, dar nu pot să nu văd contextul mai larg, deși toți au tendința să comenteze strict știrea de ultimă oră 🙂 cât despre pregătirea profesională, e interesant pentru mine să știu în ce categorie încadrez atât cititorii, cât și abordările diverselor subiecte, pentru că am început un studiu interesant și pe tema asta, acum câțiva ani. Din modul de adresare și stilul de abordare, bănuiesc ceva legat de Drept / Presă / Funcționar public cu statut special… mă înșel? Doar încerc să-mi verific tenacitatea. O zi superbă vă doresc! Și numai bine! 🙂

    • Ei, sper ca nu esti din categoria celor care vor cu tot dinadinsul sa aiba ultimul cuvant. Cine se mai intoarce sa citeasca ceva deja citit?
     Eu!
     Si stii de ce?
     Pentru ca am simtit asta.
     Poate ca am ceva extrasenzorial si am stiut ca te gandesti la mine. :)))
     Iti las tie placerea de a descoperi pregatirea mea profesionala, mai ales cu cat spui ca ai si ceva ” expertiza” intr-un domeniu nu tocmai la indemana oricui.
     Te ajut un pic.
     Functionar public?
     NUUUU!
     Om liber?
     DAAAAA!
     Asta imi da forta sa spun ceea ce gandesc fara teama ca imi pierd cei doi lei pe care ii iau de la unul sau altul.
     Uneori fac pe prostul, alteori chiar sunt, si imi e un pic rusine, dar omul nu e perfect. Sunt om!
     Iubesc prea mult oraselul asta in care m-am nascut si chiar daca sunt plecata pentru anumite perioade imi place sa-i simt pulsul, iar aici cu Mariana Ionescu, parca sunt acasa.
     Cu putin timp in urma, adica atunci cand nu era primar Iacobuta, oamenii aveau foarte mult curaj si comentau intens aproape orice articol.
     Ce reiese de aici?…
     Studiu de caz!

     Imi place incisivitatea in scrierile tale si chiar citesc cu placere.
     Gaestenii nu sunt prosti, chiar daca sunt provinciali!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *