Împrumut de 200 de milioane de euro de la BIRD pentru sistemul de învățământ

guvernul-ponta

Guvernul a aprobat contractarea de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) a unui împrumut de 200 de milioane de euro în vederea finanțării implementării Proiectului privind învățământul secundar.

Proiectul are scopul să contribuie la îmbunătățirea tranziției de la sistemul educațional secundar superior la cel terțiar și creșterea gradului de absolvire a primului an de învățământ superior. Beneficiari ai proiectului vor fi toate liceele din învățământul de stat cu rată scăzută de absolvire a școlii sau de promovare a examenului de bacalaureat, precum și universități din sistemul de stat.

Proiectul este structurat pe trei componente:

 1. Intervenții la nivelul liceelor și intervenții sistemice care vor consta în granturi, asistență tehnică, instruire și bunuri pentru realizarea următoarelor activități:
  1. Intervenții la nivelul liceelor: acordarea unor ore de remediere, meditații, consiliere, orientare profesională, activități extracurriculare, vizite de documentare, participări la competiții, rețele intrașcolare, stagii de formare, achiziții de bunuri;
  2. Intervenții sistemice: revizuirea programei școlare, formarea cadrelor didactice, îmbunătățirea platformei on-line pentru evaluări și examene naționale, elaborarea de materiale didactice digitale, etc.

Se estimează că de aceste activități vor beneficia 1160 de licee din mediul rural și urban, respectiv toate liceele care nu au înregistrat rezultate bune  la examenul de bacalaureat.

 

 1. Intervenții sistemice la universități și programe de vară care vor consta în granturi și asistență tehnică pentru realizarea următoarelor activități pentru sprijinirea studenților cu risc de abandon școlar: programe remediale, tutoriat, consiliere, seminarii, programe de vară, dezvoltarea unor centre de învățământ.

 

Se estimează că de aceste activități vor beneficia circa 300 de facultăți din întreaga țară, adică 85% din totalul facultăților de stat.

 

 1. Managementul proiectului, monitorizare și evaluare – în cadrul căreia se vor finanța costuri legate de implementarea, monitorizarea și evaluarea unor studii privind eficiența diferitelor programe finanțate (cum ar fi Programul Bani de liceu)

Se estimează că implementarea proiectului se va realiza în șapte ani, respectiv din noiembrie 2015 până în decembrie 2022.

Din punctul de vedere al termenilor și condițiilor financiare, împrumuturile BIRD sunt competitive și mai flexibile decât alte instrumente alternative de finanțare existente pe piața financiară internațională.

 

 

Biroul de Presă 

Cronica de Gaesti

PSD-ALDE mai pun un bir nenorocit pe capul nostru! TREBUIE SĂ PLĂTIM APA DE PLOAIE! Facem împrumut în bancă să achităm facturi la Compania de Apă?

Este lege! Consumatorii au obligaţia să plătească inclusiv apa de ploaie care se scurge în …

One comment

 1. Vrabia mălai visează!
  Și cu asta ce-au făcut?
  Unde se vor duce tinerii după absolvirea școlilor?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *