Contactează-ne pe

Noutăți

CINE SUGE TOTUŞI LA ŢÂŢA FRANCULUI ELVEŢIAN !

- 1.892 vizualizări

Există cetăţeni români care profită de aprecierea francului elveţian. Ei cerşesc în Elveţia, din ce în ce mai mulţi, şi schimbă valuta în România. Ţiganii din Alba ştiu de ce.

topelement

Până acum s-au dat nişte mii de explicaţii despre cetăţenii români care pierd în urma aprecierii francului elveţian. Despre cine câştigă, mai puţin sau deloc. Vă spun eu, mai în glumă, mai în serios, că sunt cetăţeni români care câştigă. Gluma e că ţiganii ştiau dinainte că o să se scumpească francul elveţian. Ei au invadat Elveţia încă de acum doi ani, iar din vara trecută fenomenul s-a accentuat. Chiar astă-vară am fost la un reportaj în judeţul Alba, cu o echipă a televiziunii elveţiene RTS. Tema: ţiganii care vin preponderent din Alba, din ce în ce mai mulţi, la cerşit în Elveţia, “avec leur misère”, ca să citez din originalul pe care îl găsiţi aici:

http://www.rts.ch/emissions/temps-present/immigration/6167006-les-roms-sont-parmi-nous.html

“Romii sunt printre noi”, zice alarmant titlul reportajului. Elveţienii se întreabă de ce ţiganii le calcă ţara din ce în ce mai des şi din ce în ce mai mulţi. Elveţienii sunt agasaţi despre cât câştigă ţiganii, din cerşit, de exemplu, în Lausanne. Preafrumosul oraş helvet nu cunoscuse picior de etnic Roma, până prin 2013. Apoi, brusc, invazia. “Donnez moi une piece!” e refrenul care se aude enervant de frecvent în pieţele şi gările elveţiene. Băştinaşii se apără şi ei cum pot. Din 2013 poliţia helvetă a interzis hărţuirea practicată de cerşetori, întinsul mâinii sau cerşitul la mai puţin de 5 m de un magazin. Unele primării au interzis chiar cerşitul. Calmul poliţiei elveţiene s-a cam pierdut între fustele ţigăncilor. Priviţi reacţia ţigăncii percheziţionate, de la minutul 20.30 !  E delicios ce şi cum povesteşte. Din cauză că n-au voie să-i percheziţioneze, unii gabori îi întorc pe ţigani cu capul în jos şi îi scutură. Cad monezile din ei ca la jackpot. Poliţiştii le confiscă banii şi îi amendează. V-a plăcut gluma elveţienilor ?

cersetori elvetia

Degeaba pentru că ţiganii o ştiu pe-a lor, la ugerul vacii Milka curge francul valoros. 50 de franci zilnic din cerşetorie nu-s de lepădat. Aşa spun ei, dar oare e suma reală? Ok, nu iau banii ăştia zilnic, dar o medie de 30-40 CHF pe zi tot obţin. Multiplicaţi cu 4,5 lei şi vedeţi câţi români iau peste 3200 lei salariu lunar. Se fac că mor de foame, o fac pe surdo-muţii, ca tânărul Moise din reportaj, doar franci să iasă ! S-au prins că “haoleo, frăţică, ce bine-i la Helveţia, e tare francii ăştia!”. Deci, am fost în documentare în Alba, unde e  unul dintre rezervoarele de ţigani care fac cantonament sezonier în ţara cantoanelor, la cerşit. În comuna Iclod se vede diferenţa între ţiganii care cerşesc în Franţa şi cei din Elveţia. Primii stau pe un vârf de deal, unde ajungi pe un drum neasfaltat, în case dărăpănate şi fără electricitate. Murdari, ştirbi, miros a ceapă şi slană râncedă. Sunt nervoşi din cauza sărăciei şi era cât p-aci să ne luăm cafteală când au văzut camera. 200 m mai jos “ţiganii elveţieni”, curaţi şi ferchezuiţi, stau la poarta caselor aranjate, cu antenă satelit şi maşină în curte. Ne invită la un suc şi-o cafea şi cam vorbesc cu dispreţ despre colegii lor “francezi”. Cică ăia cerşesc şi ei muncesc. Aşa o fi, dar unul nu figurează la impozite în Elveţia. Şi nici în România, că primarul n-are mare lucru ce să le dea de muncă impozabilă, unor inşi care sunt mai mult plecaţi. Dar primăria le dă ajutoare sociale.

 

Cu francii elveţieni nefiscalizaţi ţiganii se chivernisesc cum ştiu ei. În comuna Manarade echipa Radio Télévision Suisse a filmat de zor o casă cu turnuleţe, vezi minutul 46.00. Jurnaliştii elveţieni au reuşit chiar să găsească un ţigan cioban, fost cerşetor. Costel a investit în câţiva berbeci şi câteva oi. Dacă n-o să poată trăi din asta se va duce iar la muncă, pe franci elveţieni. Ţiganii le spun elveţienilor că, în romanes, între ei, îşi spun că pleacă la muncă, nu la cerşit, vezi minutul 52.20. Iată că migraţia economică e o problemă de vocabular şi de curs valutar. E clar că aprecierea CHF poate determina umflarea migraţiei ţiganilor. Dar elveţienii se pregătesc s-o apere pe Milka de oamenii de ciocolată. Vor să interzică cerşetoria în toată ţara cantoanelor.

 

Cristian Niculescu

Publicitate
Spune-ți părerea

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Noutăți

INCONȘTIENȚILOR AR TREBUI SĂ LI SE INTERZICĂ PRIN LEGE SĂ DEȚINĂ ANIMALE

Articol scris de

La Gura Foii, o vacă a fost legată de proprietarul inconștient, chiar lângă un foc aprins tot de el. Bietul animal nu ar trebui să fie lăsat pe mâna unor astfel de inconștienți. Pe lângă pericolul ca animalul să moară, pe care un astfel de inconștient nu-l percepe ca atare, mai există oricând și pericolul ca focul să se extindă. Cele mai multe incendii din mediul rural sunt declanșate exact în acest fel, de inconștienți care nu înțeleg nici latura umană, nici pe cea penală a acțiunilor lor.

Cei care își maltratează animalele au, mai nou, pedepse pe măsură. Dacă proprietarul vacii are impresia că nimic nu i se poate întâmpla, vestea proastă pentru el și cei asemenea lui este că poate fi aspru amendat sau chiar ar putea ajunge în pușcarie pentru rele tratamente aplicate animalelor.

Citește articolul

Evenimente

Și-a dat foc la casă și a fugit! BĂRBATUL DIN COBIA AFLAT ÎN AREST LA DOMICILIU ESTE CEL MAI CĂUTAT OM DIN ZONĂ! De necrezut ce a putut să facă în ultimele săptămâni!

Articol scris de

Aflat în arest la domiciliu, bărbatul din Cobia, în vârstă de 23 de ani, care a speriat o comunitate întreagă cu isprăvile lui, și-a dat foc la casă, în această seară, după care a fugit și este dispărut, la acest moment.

Pompierii încearcă să stingă flăcările puse intenționat și să salveze locuința familiei.

Bărbatul se afla sub măsura preventivă a arestului la domiciliu, după ce a fost prins de 5 ori în 3 zile conducând fără permis. Între timp, și-a snopit în bătaie un vecin și i-a distrus autoturismul, însă acesta și-a retras plângerea, în fața instanței, chiar atunci când magistrații hotărâseră, într-un final, să-l trimită după gratii.

Apoi, oamenii din Cobia spun că și-ar fi snopit în bătaie bunica și că ar fi împiedicat o rudă bolnavă de cancer și imobilizată la pat să-și primească tratamentul și să fie îngrijită corespunzător. Tot localnicii ne-au povestit că aruncă cu pietre în oamenii care trec pe stradă și că ar fi spart chiar și un parbriz. Nici bunica și nici ruda bolnavă nu au depus plângere, iar polițiștii susțin că sunt cu mâinile legate.

Astăzi, familia tânărului l-ar fi dus la Târgoviște, pentru un control psihiatric. Medicii l-ar fi trimis însă acasă, apreciind că nu au de ce să-l interneze.

Iată că în această seară a făcut o ispravă și mai mare: și-a dat foc la casă. Apoi, pentru a demonstra că nu are nici cel mai mic respect față de lege, a fugit și se sustrage măsurii preventive a arestului la domiciliu.

Probabil că aceasta este picătura care-i va determina și pe oamenii legii, împreună cu onor magistrații găeșteni să-l trimită pe acest individ să se răcorească o perioadă după gratii. Asta, desigur, după ce îl vor găsi.

Persoanele care au mai multe informații despre unde se află în acest moment sunt rugate să alerteze autoritățile. De asemenea, indicat ar fi să nu vă apropiați de el și să nu-l provocați, întrucât a demonstrat că poate fi foarte violent și periculos.

 

 

Citește articolul

Noutăți

Crucea Roșie a donat 1.200 litri de lapte Spitalului Găești! SPONSORIZAREA A FOST FĂCUTĂ DE O FIRMĂ DIN TIMIȘOARA!

Articol scris de

Sponsorizare generoasă pentru Spitalul Orășenesc Găești, din partea firmei SC SIMULTAN SRL din Timișoara. Nu mai puțin de 1.200 litri de lapte UHT au ajuns la unitatea spitalicească din orașul nostru, grație Crucii Roșii Dâmbovița, cea care a mediat această acțiune. Laptele va fi introdus în hrana zilnică a bolnavilor. Spitalul din Găești a beneficiat, în ultimii ani, de donații generoase din partea oamenilor de afaceri, a preoților din zonă și din partea Crucii Roșii – Filiala Dâmbovița. Într-un comunicat de presă, conducerea unității spitalicești aduce mulțumiri tuturor celor care s-au implicat și se implică pentru îmbunătățirea situației persoanelor care beneficiază, la Găești, de servicii medicale.

 

Citește articolul

© Copyright 2011-2019. Toate drepturile rezervate!

Visitor Counter CAA Design - Web Design