CINE SUGE TOTUŞI LA ŢÂŢA FRANCULUI ELVEŢIAN !

Există cetăţeni români care profită de aprecierea francului elveţian. Ei cerşesc în Elveţia, din ce în ce mai mulţi, şi schimbă valuta în România. Ţiganii din Alba ştiu de ce.

topelement

Până acum s-au dat nişte mii de explicaţii despre cetăţenii români care pierd în urma aprecierii francului elveţian. Despre cine câştigă, mai puţin sau deloc. Vă spun eu, mai în glumă, mai în serios, că sunt cetăţeni români care câştigă. Gluma e că ţiganii ştiau dinainte că o să se scumpească francul elveţian. Ei au invadat Elveţia încă de acum doi ani, iar din vara trecută fenomenul s-a accentuat. Chiar astă-vară am fost la un reportaj în judeţul Alba, cu o echipă a televiziunii elveţiene RTS. Tema: ţiganii care vin preponderent din Alba, din ce în ce mai mulţi, la cerşit în Elveţia, “avec leur misère”, ca să citez din originalul pe care îl găsiţi aici:

http://www.rts.ch/emissions/temps-present/immigration/6167006-les-roms-sont-parmi-nous.html

“Romii sunt printre noi”, zice alarmant titlul reportajului. Elveţienii se întreabă de ce ţiganii le calcă ţara din ce în ce mai des şi din ce în ce mai mulţi. Elveţienii sunt agasaţi despre cât câştigă ţiganii, din cerşit, de exemplu, în Lausanne. Preafrumosul oraş helvet nu cunoscuse picior de etnic Roma, până prin 2013. Apoi, brusc, invazia. “Donnez moi une piece!” e refrenul care se aude enervant de frecvent în pieţele şi gările elveţiene. Băştinaşii se apără şi ei cum pot. Din 2013 poliţia helvetă a interzis hărţuirea practicată de cerşetori, întinsul mâinii sau cerşitul la mai puţin de 5 m de un magazin. Unele primării au interzis chiar cerşitul. Calmul poliţiei elveţiene s-a cam pierdut între fustele ţigăncilor. Priviţi reacţia ţigăncii percheziţionate, de la minutul 20.30 !  E delicios ce şi cum povesteşte. Din cauză că n-au voie să-i percheziţioneze, unii gabori îi întorc pe ţigani cu capul în jos şi îi scutură. Cad monezile din ei ca la jackpot. Poliţiştii le confiscă banii şi îi amendează. V-a plăcut gluma elveţienilor ?

cersetori elvetia

Degeaba pentru că ţiganii o ştiu pe-a lor, la ugerul vacii Milka curge francul valoros. 50 de franci zilnic din cerşetorie nu-s de lepădat. Aşa spun ei, dar oare e suma reală? Ok, nu iau banii ăştia zilnic, dar o medie de 30-40 CHF pe zi tot obţin. Multiplicaţi cu 4,5 lei şi vedeţi câţi români iau peste 3200 lei salariu lunar. Se fac că mor de foame, o fac pe surdo-muţii, ca tânărul Moise din reportaj, doar franci să iasă ! S-au prins că “haoleo, frăţică, ce bine-i la Helveţia, e tare francii ăştia!”. Deci, am fost în documentare în Alba, unde e  unul dintre rezervoarele de ţigani care fac cantonament sezonier în ţara cantoanelor, la cerşit. În comuna Iclod se vede diferenţa între ţiganii care cerşesc în Franţa şi cei din Elveţia. Primii stau pe un vârf de deal, unde ajungi pe un drum neasfaltat, în case dărăpănate şi fără electricitate. Murdari, ştirbi, miros a ceapă şi slană râncedă. Sunt nervoşi din cauza sărăciei şi era cât p-aci să ne luăm cafteală când au văzut camera. 200 m mai jos “ţiganii elveţieni”, curaţi şi ferchezuiţi, stau la poarta caselor aranjate, cu antenă satelit şi maşină în curte. Ne invită la un suc şi-o cafea şi cam vorbesc cu dispreţ despre colegii lor “francezi”. Cică ăia cerşesc şi ei muncesc. Aşa o fi, dar unul nu figurează la impozite în Elveţia. Şi nici în România, că primarul n-are mare lucru ce să le dea de muncă impozabilă, unor inşi care sunt mai mult plecaţi. Dar primăria le dă ajutoare sociale.

 

Cu francii elveţieni nefiscalizaţi ţiganii se chivernisesc cum ştiu ei. În comuna Manarade echipa Radio Télévision Suisse a filmat de zor o casă cu turnuleţe, vezi minutul 46.00. Jurnaliştii elveţieni au reuşit chiar să găsească un ţigan cioban, fost cerşetor. Costel a investit în câţiva berbeci şi câteva oi. Dacă n-o să poată trăi din asta se va duce iar la muncă, pe franci elveţieni. Ţiganii le spun elveţienilor că, în romanes, între ei, îşi spun că pleacă la muncă, nu la cerşit, vezi minutul 52.20. Iată că migraţia economică e o problemă de vocabular şi de curs valutar. E clar că aprecierea CHF poate determina umflarea migraţiei ţiganilor. Dar elveţienii se pregătesc s-o apere pe Milka de oamenii de ciocolată. Vor să interzică cerşetoria în toată ţara cantoanelor.

 

Cristian Niculescu

Articol adaugat de Mariana Ionescu

Cronica de Gaesti

GĂEȘTI: El este regele tablelor! AFLĂ AICI CARE ESTE ULTIMA LUI PERFORMANȚĂ!

Găeșteanul Dumitru Nicu are o mare pasiune: jocul de table. De 15 ani, participă la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *