IPOTEZĂ ŞOCANTĂ! Găeştiul ar putea rămâne fără spital! SALVATORII AU NEVOIE DE SALVARE! Dezvăluiri în exclusivitate!

spital1

Se pun lacătele pe Spitalul Găeşti, după 108 ani de funcţionare? Iată că pentru prima dată, această ipoteză care circulă de ceva vreme s-ar putea să prindă contur. Cu toţi banii investiţi în infrastructură, cu toate eforturile făcute pentru acreditare, putem asista la acest dezastru, cât de curând. Surse din cadrul instituţiei ne-au declarat că mai sunt bani pentru cel mult trei luni de funcţionare! Dacă la sfârşitul anului 2013, Spitalul Găeşti avea toate datoriile plătite şi aproximativ 3 miliarde lei vechi în cont, la sfârşitul lui 2014, s-a ajuns la datorii de peste 2 miliarde! Niciodată unitatea spitalicească din oraşul nostru, care deserveşte şi 16 comune, dar şi Autostrada, nu a fost într-un picaj financiar atât de periculos!

 

Spitalele precum cel de la Găeşti se autofinanţează. Dacă pot, bine, dacă nu, au două posibilităţi: ori se închid cu două lacăte, ori se închid cu 10 lacăte! Lipsa de reformă în sistemul sanitar la nivel naţional, criteriile din ce în ce mai… zgârcite de acordare a fondurilor de la Casa de Asigurări de Sănătate, precum şi creşterea cheltuielilor de personal sunt tot atâtea cauze care au dus la colaps. Da, Spitalul Orăşenesc Găeşti este în colaps, la această oră, şi numai o minune îl poate salva. Minunea solidarităţii întregii comunităţi locale, care are nevoie ca de aer de asistenţă medicală de specialitate aici, acasă.

 

Încă de la începutul anului, contabilitatea face calcule peste calcule şi, oricum le-ar învârti, socotelile nu ies. Din veniturile preconizate pentru anul 2015, un procent de 92% va ajunge la cheltuielile de personal. Adică salariile de mizerie ale celor peste 200 de oameni. Doar 8%, aşadar, sunt destinate cheltuielor materiale, adică medicamentelor, dezinfectantelor, materialelor sanitare şi, nu în ultimul rând, utilităţilor, că doar nu-şi imaginează cineva că un spital ar putea funcţiona fără curent electric, gaze şi apă.

 

În acest context dramatic, trebuie spus că, în ultimii câţiva ani, în renovarea şi transformarea Spitalului Găeşti într-unul modern s-au investit peste 40 de miliarde lei vechi, fonduri europene, guvernamentale şi locale. Întregul efort a avut în vedere, în primul rând, procedura extrem de complicată a acreditării, care ar trebui să aibă loc în trimestrul al IV-lea al acestui an. Toţi aceşti bani ar putea fi însă aruncaţi la gunoi, dacă unitatea spitalicească găeşteană – devenită una cu adevărat modernă, în comparaţie cu spitalele pline de igrasie şi gândaci, din oraşele mari ale ţării – s-ar închide în următoarele luni, pe motiv că nu se mai poate susţine sau, la fel de grav, i-ar pune pe pacienţi să vină cu medicamentele şi materialele sanitare de acasă.

 

În acest moment, am aflat că nu poate fi vorba despre reducerea personalului, întrucât şi aşa Spitalul funcţionează cu 34 de persoane în minus. Cu toate acestea, bonurile de masă vor fi foarte greu de acordat, pentru că efectiv nu mai există posibilităţi. E drept că salariile personalului medical sunt derizorii, însă s-ar putea să fie mai important, în aceste momente, să aibă un loc de muncă.

 

Acum, când Spitalul Găeşti este cu un picior în groapă, nu mai puţin de 10 rezidenţi au venit aici. Ei au specialităţi foarte căutate, precum ORL, neurologie, chirurgie, ginecologie, interne, pediatrie, radiologie. Cum să rămână aceşti medici aici, dacă nu facem nimic să-i atragem? De ce nu le oferim locuinţe ANL gratuite?

 

Cert este că atât Consiliul Local al oraşului, cât şi parlamentarii de Dâmboviţa trebuie să intervină urgent. Plata utilităţilor de către primărie, precum şi obţinerea unui sprijin guvernamental ar putea însemna gura de aer de care unitatea spitalicească ar avea nevoie. Vom reveni pe acest subiect.

Mariana Ionescu

Cronica de Gaesti

SCANDAL ÎN PSD DÂMBOVIŢA! Alexandru Oprea: „Ţuţuianu a transformat Biroul Permanent Judeţean în sufrageria dumnealui!”

S-a “încins tărâţa” în PSD Dâmboviţa după ce Adrian Ţuţuianu  i-a cerut demisia lui Liviu …

2 comments

 1. Ipoteza?
  Deocamdata!
  De ceva vreme circula astfel de vorbe.
  Nicicand nu a fost o asa perioada.
  Timp de mai bine de un secol, spitalul acesta, a putut sa fie de folos locuitorilor acestei regiuni.
  Ajuns acum fara criterii de performanta, cu o echipa manageriala incompenta, unsa la conducere doar pe criterii politice, dar cu datorii facute in timp record, spitalul nostru risca sa fie declarat decedat.
  Pentru toate astea ” Multumim din inima partidului „!
  Sa consemnam aceasta performanta in dreptul primarului actual, alaturi de ” gafele” spuse deunazi?

  Bine ca s-au cheltuit atatia bani pentru renovare, iar acum il inchidem.
  Halal conducere!
  Spun unii ca suma alocata zilnic pentru hrana unui bolnav internat e foarte mica. Cam 4 lei. Sa te tot faci bine cu mancarea cumparata cu acesti bani.
  Despre medicatie, mai are rost sa vorbim?

  Sistemul medical din toate tara e la pamant, iar noi platim asigurari de sanatate. Unde se duc banii?
  Probabil prin deplasarile in tari exotice a alesilor nostri.

 2. Sper sa fie gasit un set de solutii care sa faca posibila functionarea spitalului si evitarea intreruperii chiar si temporare a activitatii. Nu cred ca daca se doreste nu vor fi oferite solutii de finantare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *