Pana care (sin)ucide

După ultimele evenimente de la Paris, am putea trage concluzia că pana poate ucide… iar jurnalismul este o meserie în care intri, dar nu știi cum și când ieși. Nimeni nu apără jurnaliștii. Nu poartă vestă antiglonț, nu fac parte dintr-un sistem, iar de cele mai multe ori sunt pe cont propriu. Geniali, își dedică viața unei meserii care aduce multe satisfacții, dar și tragedii. Singura armă: pana. Dar pana, oricât de bună ar fi, poate să-l ucidă pe cel care-o poartă. Astfel, pana devine o declarație de acceptare a soartei de jurnalist care poate însemna propria condamnare la moarte.

chalie-hebdo-carto_3158448k

 

Jihadiști sau nu, cei care au deschis focul asupra jurnaliștilor și polițiștilor parizieni săptămâna aceasta au arătat că omenirea nu se află în acel mileniu de pace pe care ni-l dorim. Se investesc anual miliarde de euro în proiecte de civilizare a unor oameni care de foarte multe ori arată că civilizația la care sperăm este încă foarte departe. Un astfel de atentat la libertatea presei nici măcar nu mai contează de către cine este revendicat. Pamfletarii și caricaturiștii au fost uciși la Paris! Asta este de fapt tragedia. Cei care se duc în teatre de război pleacă din start asumându-și posibilitatea unei morți violente, însă uciderea presei la ea acasă, în redacția unui ziar, înseamnă mult mai mult!

paris-hebdo-pourqu_3157815k

Amenințirile cu moartea sunt, de la un moment dat, ceva normal pentru un jurnalist care a reușit să deranjeze cel puțin o persoană… nici măcar nu contează ce potență financiară are respectivul deranjat. Meseria de jurnalist, mai ales pe teren, înseamnă riscuri asumate și lipsă totală de protecție. Dar uciderea unor caricaturiști și a unor autori de pamflete, într-o redacție din Paris înseamnă altceva: realitatea dă o palmă celor care cred că în 2015 trăim într-o lume civilizată.

 

Dacă se va investi sau nu mai mult în indistria înarmării este un subiect distinct. Ce putea fi mai vizibil pentru această nevoie de înarmare decât moartea violentă a unor jurnaliști și a unor polițiști, în centrul Parisului, într-o zi de miercuri? Da, avem o gașcă neidentificată de jihadiști europeni care bântuie printre noi și prin coșmarurile noastre și ne vor înrăi să ne înarmăm. Dar, totuși… să moară pentru asta niște jurnaliști, e prea mult!

FRANCE-ATTACKS-MEDIA

Diana Scarlat

Cronica de Gaesti

IPJ DÂMBOVIŢA:AVARIE DE NATURĂ TEHNICĂ LA SISTEMUL INFORMATIC AL CAZIERULUI JUDICIAR ROMÂN

„Sistemul Informatic al Cazierului Judiciar Român – ROCRIS a suferit o avarie de natură tehnică, …

One comment

 1. Dupa acest atentat toti am fost ingroziti.
  E inadmisibil ca in secolul XXI sa mai existe minti ratacite ca in numele unei religii sa comita asemenea fapte.
  Titlul pus de Diana face mai mult decat decat tot articolul. (parerea mea)
  Da,” Pana care se sinucide!”
  Ziaristii stiau bine cat de fanatici sunt unii islamisti. Ei nu au ridiculizat doar prostia acestora, ci au comis cea mai mare greseala, au ridiculizat Profetul. Se stie ca, unii dintre ei, sunt in stare de orice pentru a-l razbuna.
  Toate revelatiile religioase ale lui Muhammad stau la baza Coranului, cartea de capatai a islamului.
  Nu vedeti ca desi e un singur Dumnezeu multi si-l revendica in fel si chip. Nu vedeti cate religii si cati profitori de pe urma lor?
  Adevaratii vinovati trebuie cautati printre propavaduitorii religiilor care nu fac altceva decat sa intunece mintile unora.
  Pentru crestini Isus e fiul lui Dumnezeu, dar pentru islamisti acesta nu e decat un propavaduitor, fiu al Mariei. Etc.
  O autocenzura se impune.
  Nu-i spui unui nebun ca e nebun cand stii ca in secunda urmatoare acesta iti da in cap. Altfel esti ca el.
  Sunt pentru libertatea de exprimare, dar cu bun simt.
  Actiunile care vor urma cu prinderea si probabil omorarea teroristilor nu vor face decat sa atraga in cascada alte si alte fapte de acest gen.

  Da, si eu sunt Charlie, dar uneori sunt nevoita sa ma autocenzurez.
  Specia m-a invatat asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *