ECONOMIE LIBERĂ ÎN KLAUSLAND, ANGAJĂRI ÎN KAUFLAND!

Noul preşedinte vine la Cotroceni într-o Românie care, în 2014, a înregistrat cel mai mare indice de libertate economică din istorie. Suntem mai liberi decât Franţa sau Italia, dacă vă vine a crede. Cu toate că, în context, piaţa muncii a progresat vizibil, cetăţenii încă mai cred că şeful statului poate să le dea de lucru sau să scadă preţurile. Prea mulţi confundă Klausland cu Kaufland.   

 

Alo, doamnelor şi domnilor! Meine Damen und Herren! Preşedintele ţării nu dă butelii, nu ne dă locuri de muncă  şi nu face protecţie socială, aşa cum aflu că vreţi de la el, din sondajul INSCOP recent publicat. Confundaţi Klausland cu Kaufland. Hypermarketul nemţesc a creat 13.000 de locuri de muncă şi e cel mai mare angajator privat din România. Şi are preţuri mici-mici. Asta da, protecţie socială!

Câţi români care vor de lucru şi-au terminat treaba acasă? Klaus de la Cotroceni nu dă de muncă, dar o să ne pună la muncă. O să spună că dacă el poate să repare orice prin casă, prin grădină sau prin pivniţă, putem şi noi.Când a fost nevoie,mi-am pus singur faianţă şi gresie în baie”, mărturisea Iohannis când era candidat. Preşedintele e un meşterică. Sau francezul „bricoleur” sau germanul „Handwerker”.

 

Casa noastră, Românica are nevoie de mulţi meşterici pentru renovare. Să nu înţelegeţi că locuim într-o ruină, vai de mine! Ne-am înţeles cu FMI şi UE ca să ducem la capăt actualul acord financiar, cu un deficit bugetar rezonabil, de 1,4%. Avem bani de cheltuit pentru investiţii. Arătăm ca un partener serios pentru bancherii mondiali, chiar dacă suntem a doua verigă slabă din regiune, cum ne dojeneşte un analist de la Roubini Global Economics (firma lui nenea ăla Nouriel, care-a prezis criza economică mondială). Suntem mai serioşi decât Ungaria, hai, bucuraţi-vă, domnilor patrioţi, naţionalişti şi care mai sunteţi!

 Acordul cu FMI întăreşte stabilitatea monetară. De pe la mijlocul lui decembrie leul a început şi continuă să se aprecieze cu blândeţe. Randamentul monedei naţionale îi atrage pe investitori, după ce banca JP Morgan a inclus obligaţiunile României în portofoliul său.

 

 Poate cel mai important însă este că Iohannis va fi preşedintele unei ţări care înregistrează cel mai bun scor la libertatea economică, în ultimii 20 ani, de când Heritage Foundation&Wall Street Journal  calculează acest index. Deci, în ultimele două decenii România a avansat cu 23 puncte, spre o economie „moderat liberă”. Este a 8-a cea mai bună performanţă din lume. În anul de graţie ce tocmai se încheie avem 65,5 puncte la libertatea economică. Suntem pe locul 62 în lume şi pe 29 din 43, în Europa. Detalii aici:

http://www.heritage.org/index/country/romania

Slide1Slide2

Vă vine să credeţi că avem libertate economică mai mare decât Turcia (index 64.9), Franţa şi Portugalia (63.5), Italia (60.9) sau Slovenia (62.7)? Nici mie. Avem un index peste media mondială (60,3) dar sub media europeană (67,1) şi cu mult sub economiile complet libere (84,1).

Progresul faţă de anul trecut e subţire (+ 0,4%) şi se datorează micilor îmbunătăţiri, în 5 din cele 10 domenii vizate de analiza Heritage &Wall Street. Cel mai consistent progres îl înregistrează libertatea monetară (+2,4), deci meritul e al BNR şi al nemuritorului guvernator Isărescu. Capitolul eficienţa reglementărilor are plus pe toată linia, atât la afaceri (+0,6) cât şi la piaţa muncii (+1,7). În ultimul caz, deşi legislaţia e încă rigidă, modificările la Codul Muncii oferă o oarecare flexibilitate. Bună pentru afaceri, dar neplăcută pentru sindicatele obişnuite să bată cu pumnul în masă. Libertatea pieţei muncii are un index egal (+1,7, al doilea ca progres) cu lupta împotriva corupţiei. La anti-corupţie e evidentă contribuţia DNA.  Arestările, procesele şi condamnările, de la ex-premierul Adrian Năstase încoace, au tăiat maioneza marilor corupţi, mai ales cei din politică. Raportul evidenţiază că instanţele continuă să suporte presiuni politice, iar justiţia e obstrucţionată din cauza alocării de resurse insuficiente. Dacă socotim că libertatea proprietăţii stagnează, per total ieşim pe plus la capitolul domnia legii.

Tot pe loc rămân libertatea financiară şi investiţiile, domenii care ţin de decizia Guvernului şi Parlamentului. De Executiv depind şi libertatea fiscală şi cheltuielile bugetare, acestea fiind singurele capitole în scădere, ultimele având cel mai mare recul (-3%).

Raportul apreciază că economia orientată spre piaţă şi creşterea economică depind în mod critic de continuarea reformelor instituţionale, mai ales eradicarea corupţiei şi asigurarea independenţei judecătorilor.

 

Asta e ţara în care Klaus Iohannis va fi preşedinte. Marele pericol este să punem frână acestei libertăţi economice. Este acea lehamite de care sufereau sibienii prin anul 2000 şi pe care fostul primar a reuşit s-o combată. Poate avem noroc, aşa cum au avut unele sate abandonate de saşi, după cum povestea tot Iohannis. „Unele sate de saşi au fost norocoase, cu case cumpărate de români, care le folosesc pentru vacanţe. Altele, mai puţin norocoase, unde casele au fost preluate de familii care doar locuiesc fără să le întreţină”. Nu întrebaţi ce familii, sunt dintr-alea care cer protecţie socială în sondajul INSCOP.

Cristian Niculescu

 

 

 

Cronica de Gaesti

ISTERIE ÎN JUDEȚ! Prinși cu carne în portbagaj, s-au ales cu dosare penale!

Bâlbâiala autorităților continuă, după confirmarea pestei porcine africane în Lucieni și instalarea isteriei printre oameni. …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *