Mascații lui Moș Nicolae și renii lui Moș Crăciun

Cu renii lui Moș Crăciun suntem obișnuiți, dar până ieri ne-ar fi fost destul de greu să credem că Moș Nicolae o să-nceapă să vină cu mascații la cei care n-au fost cuminți, ca să-i arate lui Moș Crăciun că e mai important decât el. Și, iată cum un biet șpăgar profesinist din Buzău, care-l aștepta pe Moș Nicolae și-și postase bucuria pe Facebook, a ajuns să înțeleagă tradiția din strămoși, care spune că trebuie să-l aștepți pe Moș Nicolae să-ți aducă daruri doar dacă ai fost băiat bun, pentru că, altfel, o s-o-ncasezi, dar nu în sensul că-ți încasezi șpaga de 50.000 de euro „cuvenită”, ci în sensul pe care-l dă chiar Moș Nicolae expresiei cu pricina.

2 mascati

N-a-ncasat-o doar domnul de la CJ Buzău, ci și o duzină de angajați ai unui celebru trust de al cărui nume se leagă multe lucruri bune, dar și niște „băieți răi”, pedepsiți corespunzător tot de Moș Nicolae. Dacă Moș Nicolae și-a intrat de anul ăsta în drepturi și-și arată mușchii mascaților din dotare, e interesant de văzut că unele obiceiuri precreștine românești leagă perioada aceasta a anului de bătăile ritualice și de jocurile cu mascați. Prin Moldova se spune că cei care sunt bătuți bine de sărbători vor fi norocoși tot anul care vine, vor fi sănătoși și plini de bani. E-adevărat că ritualurile cu pricina sunt peste o săptămână sau două, în funcție de felul în care s-a transmis tradiția într-un loc sau altul, însă nicio dată calendaristică nu e bătută-n cuie când vine vorba despre tradiții, pentru că asocierile se fac, de fapt, cu fazele agrare, deci importantă e perioada, nu o dată anume.

1 3

Totuși, Moș Nicolae a arătat ieri că vrea neapărat să sublinieze importanța datei de 6 decembrie, când cei care n-au fost cuminți vor primi ceea ce merită, iar pentru asta și-a luat mascați. Chiar dacă nu sunt mascații tradiționali din părțile Moldovei, cei contemporani, care-au înlocuit masca handmade cu o cagulă de duzină, sunt foarte eficienți, reușind, fără PR, să-i facă reclamă lui Moș Nicolae în toată mass-media din țară și din străinătate. Iată, deci, cum Moș Nicolae a devenit cel mai promovat moș, luându-i fața lui Moș Crăciun!

Diana Scarlat

Cronica de Gaesti

POVESTEA DRAMATICĂ A BIANCĂI, UN ÎNGERAȘ CARE ARE NEVOIE DE ARIPI CA SĂ ZBOARE! Împreună, putem face o minune!

Dintre toate dramele cu care ne încearcă viața, cele legate de copilași bolnavi sunt cele …

One comment

  1. 50 000 de euro spaga.
    6 milioane lei prejudiciu adus statului de catre cei de la MediaPro
    Bun bilant al mascatilor de ziua lui Mos Nicolae.
    Poate de Mos Craciun le confisca si averile barosane facute prin frauda de acesti imbuibati ai momentului si-i pastreaza oleaca la racoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *