ATENTAT LA TERAWATT

Când ENEL are rău de înălţime şi vrea să-şi facă bagajele, securităţii energetice a României i se electrizează părul pe ceafă. O poveste complicată cu o moarte ciudată, cu tovarăşi chinezi, cu bunul cetăţean rus ENEL şi cu mafioţi veritabili şi respectabili.

 enel

Moartea violentă a directorului italian al ENEL România rămâne într-o zonă de confuzie care curentează opinia publică. Vine la pachet cu plecarea ENEL din România, care poate curenta drăguţa de securitate naţională. Ancheta privind moartea lui Matteo Cassani e la început, dar primele informaţii oficiale hrănesc misterul şi intriga. Mai întâi, presa trâmbiţează cu grăbire că Matteo Cassani şi-a luat zilele. Perfect deontologic şi profesionist pentru audienţa fraţilor ziarişti, trafic, rating şi alte cele.

Italianul ar fi plonjat de pe sediul ENEL Bucureşti. Ba nu, zice ancheta oficială, nu s-a aruncat de pe acoperiş, ci pe o fereastră de la etajul 2. Hopa! Cam ce şanse sunt să mori imediat, dacă nu cazi direct în cap, de la o asemenea înălţime? Martorii oculari spun că omul arăta cam zdrobit după aterizare. Prea zdrobit, prea ca de pe acoperiş.

Italianul cică s-ar fi sinucis din cauza soţiei sale românce, grav bolnavă. Ba nu, zic alţi gazetari informaţi, Cassani însuşi avea o boală incurabilă. Oricum n-a lăsat nicio scrisoare de sinucigaş. În dimineaţa morţii sale a fost la o şedinţă şi era calm, spun unii colegi de muncă. Ba nu, era mai mult decât indispus, spun alţi colegi de muncă. Acuza migrene, ameţeli şi greaţă. A băut o cafea, cu ce-o fi fost în ea, substanţe toxice precum zahărul. Nu şi-a revenit. O fi deschis fereastra, ca să ia puţin aer şi ameţeala l-a împins în vid. Curat vertij şi rău de înălţime de la etajul 2!

Ancheta va confirma sau infirma toate speculaţiile şi ipotezele. Dacă va fi sinucidere iar Matteo Cassani avea asigurare de viaţă, familia lui nu va încasa niciun ban. E şi asta o pistă de urmărit.

 Cod galben, din Cotroceni la Washington

Dincolo de drama cu iz dâmboviţean, nu e nicio speculaţie că multinaţionala ENEL e datornică peste 40 miliarde euro. Compania suferă de boala banilor peşin şi vrea să-şi vândă operaţiunile de distribuţie de la noi (Bucureşti, Dobrogea, Banat). ENEL Dobrogea e filială strategică pentru siguranţa naţională, vezi situaţia geopolitică din zonă, adică Rusia, Ucraina, alea, alea. A spus-o şi ministrul energiei, Răzvan Nicolescu. Ori, nasol e că ENEL ar vrea să vândă unui investitor chinez,  State Grid Corporation.

Vă amintiţi scandalul Ponta-Huawei, gigantul chinez al telecomunicaţiilor? Guvernul Ponta şmecherise un memorandum prin care să dea pe mâna chinezilor sisteme strategice, precum cel de informaţii şi comunicaţii naţionale sau cel de monitorizare şi supraveghere a traficului. Băsescu a băgat cod galben de alertă şi l-a dat pe Ponta în gât, public. SRI a anunţat că n-a fost consultat de premierul ţării, dar că „are mecanisme suficiente de autoprotecție, inclusiv în acest domeniu sensibil al comunicațiilor”.

Ca să fie mai clar, încă una: Congresul SUA a produs un raport în care se spune firmelor americane că „trebuie blocate tranzacţiile care implică Huawei, având în vedere ameninţarea asupra intereselor de securitate națională ale SUA”. Aţi priceput de ce pentru tine, membru NATO şi aliat cu americanii,  e nasol să-ţi vândă ENEL chestii strategice către tovarăşi?

Dar ENEL n-are treabă cu d-astea. A semnat, la greu, cooperări cu chinezii sau ruşii. E prima companie străină care a băgat parale grele în producţia de energie electrică, în Rusia. Cu mândrie corporatistă italienii scriu pe site-ul rusesc al companiei că „acţionând ca un investitor strategic, pe termen lung, dorinţa ENEL este să fie privit ca un partener de nădejde şi să devină un bun cetăţean rus”. Fix aşa, un bun cetăţean rus, aţi citit bine!

   Baraj informativ de la SRI

ENEL, mio caro, ma per che nu vrei să fii şi un bun cetăţean român şi insişti să vinzi distribuţia de curent din ţara noastră? Ecco, ai ales prost momentul! În 2014, SRI a avut ca ţintă un „baraj informativ bun pentru a proteja interesele geostrategice ale României, în principal securitatea energetică a statului”. Vă amintiţi ce-au spus sereiştii ăştia mici şi răi, în cazul Huawei? Ce-o însemna „baraj informativ”? O fi de bine pentru ENEL?

Că italienii vor să vândă, e una. Că au multe probleme pe răboj cu statul român, e alta. Sau nu e. Scandalul facturilor umflate cu 2,5 milioane euro, în care e implicat şi un director ENEL, e pe/la mâna DNA.

Doi la mână, statul român a reclamat compania la instanţele internaţionale de arbitraj. În jalbă scrie că ENEL n-a făcut investiţile promise în contractul de privatizare şi că România cere peste 800 milioane euro, despăgubiri.

Apoi, în 2008, înainte de criză, consumul de energie electrică era de peste 60 Twh. Anul trecut nici n-a atins 50 Twh. (1 terawatt-oră = 1.000.000 megawaţi-oră). Deci, consumul s-a dus la vale şi tot mai scade, cam cu 4% anual.

Iar acum le-a murit şi directorul, în condiţii suspecte.  Matteo Cassani a fost unul din oamenii cheie în România, prima persoană din gaşca ENEL care a discutat despre achiziţia Electrica Banat şi Dobrogea. El a negociat şi semnat privatizarea Electrica Muntenia Sud, pentru suma record de 820 milioane euro. Don Cassani, prea tânăr ca să fie Don la 42 ani, ştia totuşi vrute şi nevrute. Italian fiind, apare şi ipoteza legăturilor mafiote şi a reglării de conturi.

 Sono mafioso vero

 Presa italiană a scris o grămadă despre relaţiile clanurilor mafiote cu ENEL. Pe terenuri preluate de la mafioţi în Sicilia sau Calabria, compania a plantat turbine eoliene. Energia a fost apoi vândută la suprapreţ de suprapreţ, către ENEL Green Power, prezent din 2013 şi în România.
Lucrarea „Crima organizată şi statele” aminteşte un caz clasic. În portul Gioia Tauro din aceeaşi Regione Calabria, pe „moşia” celebrei ’Ndranghetta, justiţia italiană a împiedicat construirea unei uzine electrice. Exista pericolul unui parteneriat ilicit între ENEL şi organizaţiile mafiote. Investigaţia i-a adus laolaltă pe managerii din vârful companiei, politicienii locali şi mafioţii de frunte. Centrala electrică n-a mai fost finalizată.
În toată povestea asta complicată din România, cu tovarăşi chinezi, buni cetăţeni ruşi şi mafioţi respectabili, mai apare un personaj interesant la ENEL. Poate să ştie sau să nu ştie mai multe despre afacerea Cassani. Este un fost ziarist, la fel ca Robert Turcescu. Un ziarist care începe să poarte ghinion mai-marilor cu care lucrează. A fost vicepreşedinte la Forum Invest, parte a unui trust de media măricel, acum vreo 10 ani. După ce omul nostru a plecat, patronul Bogdan Popovici a ajuns la puşcărie în dosarul Adrian Năstase-Trofeul Calităţii, o sifonare de bani către PSD. Acum, omul nostru e director de relaţii externe la ENEL, iar şeful diviziei de business i-a murit subit. Fostul domn ziarist cu ghinion e Radu Coşarcă.
Oare barajul informativ al SRI, care protejează securitatea energetică a României, are vreo putere împotriva ghinionului?

 

Cristian Niculescu

 

 

 

Cronica de Gaesti

Cascadorie la Gura Şuţii. UN AUTOTURISM S-A RĂSTURNAT ÎNTR-UN ŞANŢ

Un bărbat şi soţia sa au fost protagoniştii unei cascadorii la Gura Şuţii. Ajunși la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *