Grâul de Sfântul Andrei

Peste 700.000 de români poartă nume derivate de la Sfântul Apostol Andrei

 

sf andrei

Apostolul Andrei este unul dintre cei mai importanți sfinți pentru români. Motivele sunt multiple, fiind legate atât de religia creștină, cât și de vechile credințe precreștine din aceste locuri, rituri și ritualuri care-au fost preluare de creștinism și integrate în actuala credință. Importanța sfântului explică de ce peste 700.000 de români poartă astăzi numele Sfântului Andrei (cu derivatele acestuia).

Grau-verde

Astăzi știm că dacă punem grâu la încolțit în noaptea Sfântului Andrei, ne vom putea măsura norocul de peste an. Trebuie să mai știm că tradiția este legată de o veche practică precreștină. Strămoșii puneau grâul la încolțit în această perioadă a anului, pentru a afla cum vor fi recoltele de peste an. Ritul legat strict de agricultură s-a dezvoltat, prin extrapolare, devenind un ritual magic, accesibil tuturor. Iar grâul a devenit simbolul rodului și vestitorul norocului casei și al fiecărui individ în parte. Granița dintre sacru și profan este foarte ușor de trecut chiar și în zilele noastre, când magia nu ne-a părăsit definitiv, iar sacrul invadează lumea contemporană, la fiecare pas.

noaptea sf andrei

Tot din tradițiile precreștine provine credința că noaptea Sfântului Andrei este o poartă către clarviziune și magie. Fetele nemăritate își visează ursitul sau pot recurge la ritualuri magice prin care să poată vedea chipul celui ales. Un ritual dezvoltat din aceste credințe dezbracă fetele între oglinzi, pentru a face posibilă apariția chipului iubitului. Toate acestea sunt legate, de fapt, de trecerea la perioada de iarnă, când, în tradițiile populare precreștine, preluate și modificate de creștinii de pe aceste meleaguri, spiritele iernii luau locul spiritelor verii. De acum, moroii și strigoii bântuie câmpurile, dealurile, pădurile și trebuie să fie combătute prin diverse ritualuri magice (funii de usturoi atârnate la fereastră și la ușă, zeamă de usturoi folosită pentru a se unge tocurile ferestrelor și ale ușilor, lumânări și candele aprinse, etc.).

usturoi 1

Sfântul vestitor al trecerii la anotimpul înghețat mai e supranumit și „Andrei cap de iarnă” în Bucovina. Este perceput drept cel care permite producerea unei îmbinări între lucrurile malefice şi cele benefice, făcând să dispară hotarul  dintre cele două forțe. Astfel, în noaptea Sfântului Andrei, „umblă strigoii” să fure „manavacilor”,„minţile oamenilor” şi „rodul livezilor”. Strigoii sunt spirite ale celor morţi, care n-au mai ajuns pe tărâmul de dincolo, iar moroii sunt spiritele celor vii, însemnați de la naștere și sortiți unei goane permanente pe timpul nopții, pe câmpuri, unde duc o luptă aprigă, până în zori, cu celelalte spirite. În noaptea Sfântului Andrei aceste spiritele malefice devin periculoase și pot aduce distrugeri, calamităţi, boli şi nefericire, dacă nu se iau măsuri de suprimare a lor.

 

Cele mai multe ritualuri suntlegate deatragerea iubirii. Se pune sub pernă un fir de busuioc sfinţit, deoarece se crede că va apărea în vis imaginea ursitului. Pentru atragerea acestuia mai este folosită şi metoda „făcutului cu ulcica”: la miezul nopţii, singură la gura sobei, tînăra întoarce cu gura în jos o ulcică nouă de lut, iar pe dosul vasului lasă sa pâlpâie trei cărbuni. În timp ce roteşte ulcica uşor, rosteşte o incantaţie menită a suscita o atracţie irezistibilă pentru cel iubit. O altă metodă folosită pentru cunoaşterea viitorului constă în a privi, la miezul nopţii, între două lumânări aprinse, într-un pahar cu apă neîncepută, aşezat pe cenuşă. În centrul paharului este lăsată să cadă o verighetă care a fost deja sfinţită de preot prin cununie religioasă şi se crede că în verighetă apare chipul ursitului, dacă este privită intens, timp decâteva minute.
 

Pe de altă parte, Sfântul Andrei este foarte important pentru români, fiind cel care a adus credința creștină în aceste locuri. Credincioşii îl prăznuiesc pe Sfântul Apostol Andrei – creştinătorul neamului românesc, pe 30 noiembrie. Mai este supranumit „Cel dintâi chemat”, deoarece a răspuns primul chemării lui Hristos la apostolat. Ziua Sfântului Andrei este în România  sărbătoare bisericească naţională.

 

Etimologia numelui Andrei își are originile în greaca veche, semnificând vitejia și bărbăția. Numele Andrei derivă din grecescul Andreas, care înseamnă „viteaz”, „bărbătesc”. Povestea biblică spune că cei doi fraţi pescari, Petru şi Andrei, originari din Betsaida, localitate de pe malul Lacului Genezaret, locuiau într-o casă din Capernaum. Evanghelia după Ioan îl descrie pe apostolul Andrei, drept cel care l-a îndrumat pe Ioan Botezătorul, al cărui ucenic era, să-l urmeze pe Iisus din Nazaret. Andrei i-a spus și fretelui său, Petru, că l-a găsit pe Mesia, pe care toți cei trei l-au urmat.

 Diana Scarlat

 

Cronica de Gaesti

ISTERIE ÎN JUDEȚ! Prinși cu carne în portbagaj, s-au ales cu dosare penale!

Bâlbâiala autorităților continuă, după confirmarea pestei porcine africane în Lucieni și instalarea isteriei printre oameni. …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *