Filmul Saptamanii:Il Buono,Il Brutto,Il Cattivo

Aceasta saptamana as dori sa o dedicam filmelor Western.

“Il buono, il brutto, il cattivo” consider ca este cel mai bun film din aceasta categorie.

Anil-buono-il-brutto-il-cattivo-142531lul:1966                                                  

Regizor:Sergio Leone                                  

Gen:Actiune,Drama,Western                

Distributie:Clint Eastwood, Lee Van Cleef, Eli Wallach

   In romana: “Cel bun,cel rau,cel urat” este un western spaghetti Italian. Este ultimul film din trilogia dolarilor, fiind precedat de: Per un pugno di dollari(1964) si Per qualache dollar in piu(1965).

“Cel bun”, zis si Blondie interpretat de Clint Eastwood, este un pistolar ratacitor, care impreuna cu Tuco “Cel urat” (Eli Wallach) un bandit mexican cautat de serifi reusesc sa ia de fiecare data recompensa oferita de acestia pentru predarea lui pentru ca mai apoi sa fie salvat.

Actiunea este plasata in timpul razboiului civil, cand “Cel rau” Angel Eyes (Lee Van Cleef) un vanator de recompense este in cauatarea lui Bill Carson. Din intaplare, acesta este gasit de Tuco si Blondie, iar informatia mult cautata, cea care denumeste locul unei comori este aflata de acestia, ea insa fiind fragmentata, locul cimitirului fiind stiut de Tuco, iar numele de pe mormant de Blondie.

Filmul este insotit pe toata durata sa de o intriga complexa, cu multe tradari si dueluri sangeroase,pentru a se sfarsi intr-un autentic dans al mortii. Accentul este pus in special pe jocul de priviri, evidentiind caracterul fiecarui perosnaj: calmul lui Blondie, viclenia lui Angel Eyes si lacomia lui Tuco. Toate aceste schimburi de priviri aducandu-mi aminte de jocul din copilarie “cine clipeste primul, pierde” iar intr-un fel sau altul, asa se intampla…

Pe langa toate acestea, un mare impact il are coloana sonora – ulterior devenita celebra – , impecabil alcatuita de Ennio Morricone, impulsionand tot mai mult actiunea, facandu-te sa o traiesti cu sufletul la gura.

Despre regie si actori:

Regizorul Sergio Leone a reusit sa mai iasa in evindenta doar cu ajutorul lui “Once upon a time in America” dar succesul trilogiei dolarilor a ramas in memoria multora, reusind sa isi castige reputatia.

“Bunul” Clint Eastwood a reusit sa ma convinga si cu ajutorul acestui film ca este un actor genial si isi merita locul in lista mea de actori favoriti. Despre Lee Van Cleef si Eli Wallach pot spune ca au avut si ei niste roluri de exceptie, care le-au propulsat carierele.

Verdict:

“Cel bun,cel rau, cel urat” reprezinta (si nu doar din punctual meu de vedere) cel mai bun Western al tuturor timpurilor. Este un film genial cu un scenariu foarte bun, actori deasemenea excelenti, replici demne de tinut minte si o coloana sonora de toata frumusetea! Nota mea: 10

Alte 2 doua filme western demne de vizionat sunt:

-Once upon a time in the West (1968)

-The magnificent seven(1960)

Vizionare placuta!

Cronica de Gaesti

ALARMĂ: Cocktail ucigaș, noul drog preferat al adolescenților găeșteni! SE GĂSEȘTE LA LIBER ÎN FARMACII!

Tussin și whisky! Acesta este, se pare, noul ”drog” care le prăjește creierii adolescenților din …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *