America stă la galerie!

Multă lume crede că americanii vor face tot posibilul să nu lase România pe mâna ruşilor. Şi că pentru asta e obligatoriu să câştige Iohannis. Un ziarist şi un analist american ne mai taie din entuziasm.

 drapele
Deloc liniştitor ce spun doi băieţi foarte informaţi şi influenţi în mediile politice din SUA: Jackson Diehl, editorialistul Washington Post şi Wess Mitchell, şeful Center for European Policy Analysis, singurul think tank american dedicat studierii Europei Centrale şi de Est.
Am luat ce mi se pare relevant din interviurile celor 2 corifei.

Jackson Diehl: „Aici (la Washington, n.n.) nu există atâtea îngrijorări în privinţa României, cum există în privinţa altor ţări, inclusiv Ungaria. Din partea autorităţilor de la Bucureşti nu au venit semnale atât de evident în contradicţie cu poziţia transatlantică în privinţa Rusiei. ”
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-18513180-este-romania-sub-radar-washington-raspunde-editorialistul-washington-post-jackson-diehl.htm

Wess Mitchell: „Cred că Viktor Orban şi Victor Ponta sunt foarte diferiţi… Victor Ponta nu a folosit puterile statului pentru a ataca libertatea presei sau religia, nu a proclamat moartea democraţiei liberale în România… Dacă partidul său va câştiga aceste alegeri, Victor Ponta va avea ample oportunităţi să demonstreze acest angajament pentru guvernanţa şi valorile transatlantice, că ţine la aceste valori.”
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-18478054-wess-mitchell-presedinte-cepa-romania-este-battleground-state-iar-democratia-testata-mai-dur-decat-alte-tari.htm

 

Domnii Diehl şi Mitchell ne spun că americanii nu-şi fac mari probleme, dacă iese Ponta preşedinte. Asta înseamnă că nu se bagă, că SUA au alte pârghii ca să evite derapajele viitorului preşedinte. Sau că VVP nu este ceea ce pare şi că, odată ajuns la Cotroceni, vom vedea un Ponta mai onest şi mai democrat. Iar eu mă fac popă catolic. Şi mai e varianta 3: americanii sunt obligaţi să stea deoparte.Cei mai mulţi credem că americanii n-au cum să lase România pe mâna ruşilor, în condiţiile în care flancul estic al NATO arată foarte rău acum. Ungaria e de voie, iar Bulgaria de nevoie, cu faţa spre Moscova. Ziceam, cei mai mulţi credem că doar cu Iohannis preşedinte, America poate menţine România pe orbita euroatlantică. Şeful statului decide politica externă şi influenţează politica internă, când PSD o ia razna. Asta e teoria bunului simţ.
Doar că (geo)politica nu se face cu bun simţ, ci cu pragmatism care frizează cinismul. Cu ochii aţintiti asupra Budapestei americanii riscă să neglijeze alegerea lui Ponta ca preşedinte. Mi-e greu să cred că la Washington nu se înţelege foarte exact ce repercusiuni are votul din 16 decembrie. Nu cred că vreun strateg occidental sănătos la cap mizează pe declanşarea unui Euromaidan, dacă iese Ponta. Instabilitatea României, conflictul civil ar fi în avantajul Rusiei.

Mă tem că ruşii nici nu trebuie să facă mari eforturi ca să blocheze orice intervenţie occidentală în politica românească. Pentru Moscova e suficient să-şi fi activat toţi acoperiţii şi toate cârtiţele, cu scopul de a bloca sau neutraliza orice acţiuni ce ar putea influenţa alegerea candidatului dreptei. De aia s-a mutat dezbaterea pe voturile din diaspora, acolo ruşii n-au putere. Ca manipulare emoţională a alegerilor e tot ce pot face consistent occidentalii. Pentru că în ţară e clar că PSD cam face cum îl taie capul, cu manevrarea voturilor, cât timp guvernul e al partidului şi organizează alegerile.

În aceste condiţii cred că americanii sunt obligaţi de blocajul ruşilor să lase dreapta să joace meciul pe teren, în condiţii de deplasare, cu public ostil şi arbitru părtinitor. Cine ştie fotbal ştie cum se spune, că arbitrul acordă organizatorilor/gazdelor un avantaj de 5%. Destul pentru PSD.
Ce vreau să spun, de fapt? Nu că America ne-a lăsat din braţe, doar că Occidentul, UE, America sunt cam obligate să facă galerie de pe margine. De pe margine se mai şi chibiţează, uneori. Drept pentru care, şi am mai spus-o, e decisiv ca Iohannis să ştie să marcheze şi noi să fim în stare să-i dăm suficiente pase de gol. Pe vremea când mă duceam pe stadioane s-ar fi strigat aşa: Hai, Iohannis, joacă bine, galeria e cu tine!

 

Cristian Niculescu

 

Cronica de Gaesti

SCANDAL ÎN PSD DÂMBOVIŢA! Alexandru Oprea: „Ţuţuianu a transformat Biroul Permanent Judeţean în sufrageria dumnealui!”

S-a “încins tărâţa” în PSD Dâmboviţa după ce Adrian Ţuţuianu  i-a cerut demisia lui Liviu …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *