SEMINIFICAȚII ALE NUMELOR MIHAIL ȘI GAVRIL

 Peste 1.400.000 de români îşi sărbătoresc onomastica, astăzi, de Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil.

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril au o importanță deosebită în religia creștină, în întreaga lume. Așa se explică răspândirea numelor Mihai, Mihaela, Gabriel, Gabriela și a derivatelor acestora în toată lumea.

sf-mihail-si-gavriil

Tradițiaromânească spune că cei care poartă numele celor doi arhangheli sunt binecuvantați cu multe virtuți, încă din leagăn. Arhanghelul Mihail l-a învins pe diavol. Este sfântul care a împlinitdreptateadumnezeiească, fiind reprezentat vizual ca îngerul care-l răpune pe necurat cu sabia de foc. La porunca Domnului, el l-a alungat din cer pe Lucifer, îngerul răzvrătit. Numele de origine evreiasca Miha’El  (mi ke El -Elohim) are semnificația „cine este ca Dumnezeu?”

Tălmăcirea modernă a numelor proprii arată că aceia care poartă numele arhanghelului Mihail au menirea să-i protejeze pe cei slabi, să ofere sprijin apropiaților, în mod necondiționat. Se mai spune că toți cei care poartă aceste nume inspirăîncredere, au o viață armonioasă și sunt prieteni pe care oricine se poate baza, fiind generoșiși buni la suflet. Pot avea înclinațiicătre sfera artistică, dar își pot găsiîmplinirea profesională mai ales în activități prin care le sunt de folos semenilor.

Tradiția mai arată că toți cei care poartă numele Gabriel sunt persoane puternice. Semnificația numelui este „Dumnezeu este puternic!” Gavriil apare atât în Vechiul, cât și în Noul Testament, fiind arhanghelul calauzitor cătreAdevar și vestitorul ceresc cel mai de seamă al Cuvântului dumnezeiesc. Este cunoscut mai ales datorită profetului Daniel și evanghelistului Luca. Gabri’El înseamnă, în ebraică,„Dumnezeu a fost puternic!”, provenind din rădăcina verbală„gabar”, care înseamnă „a fi puternic”, alipită numelui dumnezeiesc El (prescurtare a lui Elohim).

Despre cei ce poartă nume derivate de la Gabriel se spune că sunt cinstiți, capabili să ofere multă dragoste celor din jur, că sunt persoane carismatice și au resurse nebănuitepentru a-și atingețelurile personale.

Diana Scarlat

 

 

Cronica de Gaesti

SCANDAL ÎN PSD DÂMBOVIŢA! Alexandru Oprea: „Ţuţuianu a transformat Biroul Permanent Judeţean în sufrageria dumnealui!”

S-a “încins tărâţa” în PSD Dâmboviţa după ce Adrian Ţuţuianu  i-a cerut demisia lui Liviu …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *