Ştie Iohannis să marcheze?

 urna-de-vot

De unde adună Ponta şi Iohannis voturi în turul 2, ce-ar trebui să facă, cine îi poate ajuta şi cu ce preţ? Matematica electorală nu e simplă dar încercăm să explicăm unde se pot duce voturile din primul scrutin. Calculele le faceţi voi.

Un celebru fotbalist englez, Gary Lineker a spus că fotbalul e un sport în care se înfruntă două echipe de 11 jucători şi la sfârşit câştigă întotdeauna nemţii. În meciul Ponta-Iohannis s-a jucat turul, după care candidatul PSD are avantaj consistent. Problema e dacă Ponta şi-a terminat sau nu golurile şi câte autogoluri mai poate să-şi dea. Cealaltă problemă e dacă Iohannis ştie să marcheze. Matematica electorală nu e ca matematica obişnuită, 2 plus 2 fac 4 doar dacă dai un impuls cifrelor. Am analizat un pic ce-ar trebui să facă sau să se întâmple cu jucătorii din această campanie electorală, în turul 2. La candidaţi am trecut şi procentele, rotunjite. Concluziile le trageţi singuri.

Gary-Lineker-Quotes-1

BĂSESCU: Să se concentreze doar pe Ponta şi să nu mai spună nimic despre Iohannis. Să lanseze noi atacuri spre candidatul PSD, care îl ţin pe acesta permanent în defensivă. Un Ponta încolţit de bălăcăreli nu mai are spaţiu destul de manevră pentru mesajele care i-ar aduce cele 10% voturi care îi lipsesc.

PONTA 40%:  Să nu mai spună idioţenii şi minciuni. Să calmeze şi să rezolve problema participării diasporei la vot, care riscă să-l facă un candidat neeligibil în ochii Occidentului. Să meargă pe sârmă pentru atragerea voturilor din următoarele zone electorale: asistaţii social (pomanagiii guvernului),  liberalii (pentru voturile lui Tăriceanu), naţionaliştii şi populiştii Vadim Tudor, Gh.Funar, Dan Diaconescu. Să relanseze insistent tema refacerii USL, să se afişeze cu Tăriceanu ca şi cum acesta ar putea fi un lider al viitoarei formaţiuni sau ministru în viitorul guvern (că premier e cam greu, dacă Maior de la SRI chiar vrea postul ăsta). Să pareze atacurile previzibile din toată zona de dreapta, toţi cei care au pierdut în primul tur se vor năpusti pe el. Să negocieze cu baronii PSD o mobilizare mai bună a votanţilor partidului, în schimbul unor promisiuni de protecţie anti-DNA. Să promită în exterior că va menţine cursul euroatlantic şi anti-corupţie al justiţiei. Aici e buba, că ultimele două promisiuni se bat cap în cap!

IOHANNIS 30,5 %:  Să tacă inteligent. Să nu negocieze direct voturile cu Macovei şi Udrea. Să preia mesajele justiţiare de la Macovei, de sprijin pentru DNA, asta îi foloseşte şi pentru atragerea votanţilor lui Vadim, Funar sau Diaconescu. Să se declare deschis pentru coabitare cu alte forţe politice, fără să promită ferm sau să nominalizeze care sunt acestea. Să iasă în campanie şi cu nevastă-sa, înţolită sobru şi cu stil, dar cu haine de firmă, gen Elena Udrea. Poporul îşi doreşte demult o primă doamnă drăguţă, care să nu fie ţoapă, precum Carmen Iohannis. Să se antreneze pentru meciul cu Ponta, ca Emil Constantinescu, în confruntarea cu Ion Iliescu din 1996. Profesorul de geologie era hilar şi necredibil electoral dar, după o instruire cu actorul Ion Caramitru, a reuşit să-i facă faţă influentului şi versatilului Iliescu. Vă amintiţi când şi-a scos teatral ochelarii şi a spus: “Credeţi în Dumnezeu, domnule Iliescu?”

MACOVEI 4,5 %:  Să evite să-l critice pe Iohannis. Fără să dea indicaţii de vot, să mobilizeze iar electoratul anti-sistem, care e indisciplinat şi taliban. La ea e o problemă: cine a votat Macovei e mai degrabă tentat să rămână acasă, spre deosebire de cine a votat Udrea, care are un electorat mai emoţional dar şi mai mobil.

UDREA 5%: Să îndemne alegătorii să meargă şi să voteze ce vor. Să cheme femeile la vot, acum e mai credibilă, dacă nu candidează. Cine a votat Udrea va fi clar anti-Ponta. Să evite să-l critice pe Iohannis.

TĂRICEANU 5,5 %: Să transfere voturile sale către Ponta. Să se afişeze cu candidatul PSD, cu mesajul refacerii USL.

DIACONESCU 4%: Să-şi negocieze voturile la două capete, e stilul lui preferat. Are condamnare cu executare pentru şantaj iar DNA a cerut majorarea pedepsei. Deci are ce să negocieze, în afară de lovele. Teoretic, dată fiind tovărăşia cu RTV-ul lui Sebastian Ghiţă, ai zice că va încerca să se vândă întâi lui Ponta. Dar justiţia pare destul de independentă acum, în orice caz nu e a lui Ponta

VADIM ŞI FUNAR 4%: Să iasă public cu recomandări de vot. Niciunul n-a primit ceva de la Ponta. Ambii au un dinte împotriva PSD, cu care fostele lor partide – PRM şi PUNR – au guvernat când se numea PDSR. Ambii suferă că au ieşit din jocul politic. Probabil că-şi vor îndemna alegătorii să stea acasă sau să voteze cu cine vor. Ambele situaţii îl avantajează pe Iohannis. Mai e ceva: PSD a guvernat cu UDMR şi cel puţin Funar nu poate ierta asta.

HUNOR 3,5%: Să trateze în stilul minorităţii maghiare, din ultimul sfert de secol, în care primează avantajele oferite etniei. Preşedintele României nu oferă poziţii în guvern şi alte facilităţi. UDMR a rămas în guvern, dar ministrul Hunor a plecat, fiind în dezacord cu propria formaţiune. E greu de crezut că Hunor se va agita prea tare ca să-şi convingă ungurii cu cine să voteze. Mai degrabă se va abţine sau va lăsa electoratul maghiar să decidă după cum îl taie capul. Şi ungurii, câţi or ieşi la vot,  au în fibră influenţa germană.

MELEŞCANU 1,1%: Să se repoziţioneze pentru viitoarea misiune. Cea de acum e cam încheiată, scopul îl vom afla mai încolo. Procentul lui nu contează iar chestia cu agentul SIE e fumată pentru turul 2.

Concluziile le trageţi singuri.

Cristian Niculescu

 

Cronica de Gaesti

ALARMĂ: Cocktail ucigaș, noul drog preferat al adolescenților găeșteni! SE GĂSEȘTE LA LIBER ÎN FARMACII!

Tussin și whisky! Acesta este, se pare, noul ”drog” care le prăjește creierii adolescenților din …

One comment

  1. un articol ce nu poate fi trecut cu vederea,un articol ce trebuie analizat cu mare atentie pentru binele ROMANILOR!
    -acuma voi decideti!
    -un lucru bine facut,trebuie facut cu cap si printr-o simpla analiza!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *