CITIȚI ȘI VĂ CRUCIȚI! Copy-paste în valoare de aproape 500 de milioane, servit pe post de strategie de dezvoltare!

Explozie de nervi în ședința Consiliului Local, atunci când s-a pus, din nou, problema aprobării Strategiei de Dezvoltare a orașului Găești, cea plătită deja cu aproape 500 milioane lei vechi din banii noștri, dar neaprobată prin vot. Consilierul ACL Aurel Bojin a desființat documentul extrem de costisitor, spre indignarea primarului Iacobuță, foarte deranjat de opoziția foarte exigentă și mult prea vigilentă față de așteptările sale. După ce s-a constatat că aleșii PSD, dar nici funcționarii Primăriei nu au citit cele peste 200 de pagini în valoare – repetăm – de aproape 500 milioane lei vechi, dezbaterea a fost una  savuroasă. Iată expunerea lui Aurel Bojin:

bscap0004P1250156

”Sună foarte frumos, chiar pompos să ai o strategie de dezvoltare pe 2014 – 2020. Cine nu-și dorește ca o comunitate să aibă un plan de dezvoltare? În popor, se spune însă: culmea prostiei e să faci un lucru la fel și să aștepți două rezultate diferite. Noi am solicitat amânarea votului pe această strategie pentru a sta din nou de vorbă cu consultantul. (…)Dna Barbu (n. red. Marinela Barbu, șefa de la investiții), care semnează Expunerea de Motive, nici măcar nu a venit să o susțină, iar data trecută nici măcar nu o citise.  Eu am recitit strategia, ca să vin documentat în fața dvs, să văd până unde frizează indolența. Este inadmisibil ca un Consiliu Local să-i spună unui funcționar public din primărie că această strategie este un surogat și trebuie refăcută, iar el să nu țină cont. Pentru ca acest oraș să se dezvolte cu adevărat, avem nevoie de o discuție cu consultantul, să venim cu propuneri, iar dumnealui să-și revizuiască lucrarea. Nu s-a întâmplat acest lucru, dar ni se pune sub nas din nou același format. Strategia are aproximativ 200 de pagini. Din aceste 200 de pagini, aproximativ 150 sunt luate cu copy-paste din Monografia orașului. (…) Sunt vreo 15 pagini cu niște tabele, cu niște chestiuni extrem de subțiri, puerile pot să spun, în care ni se spune că ar trebui să facem marcări de drumuri publice, toalete, cale ferată între Găești și Târgoviște. Asta vreți să votați, în condițiile în care aflu că 95% din suma pentru strategie este deja plătită? Ne credeți atât de tâmpi, încât trebuie să vină un consultant care să ne spună că în oraș se derulează acum un proiect la care noi deja avem cotă de participare și bani alocați? (n.red. canalizarea). Sunt nenumărate greșeli, pe care nu pot să mi le asum”.

 

Bojin a citat din Strategie pasaje tragi-comice: turiștii sunt îndemnați să viziteze Regia de Tutun, distrusă de căutătorii de fier vechi, Spitalul monument istoric, care nu mai există, iar găeștenii – să participe la meciurile de handbal ale echipei orașului, care de asemenea nu mai sunt de actualitate. Întrebat insistent dacă a plătit această prostie fără margini, primarul a recunoscut că da, după care a atacat:

regia de tutun

”E dreptul dumneavoastră să nu aprobați și să facem alta mai bună, că de propus nu ați propus nimic. De ce nu întrebați ce trebuie să conțină o strategie? Strategia județului și a regiunii o știți?”.

”Am consultat strategia Clujului, a Constanței, vreo 7 strategii”, i-a răspuns Bojin. ”Avem 8 fișe de investiții, fără a identifica surse de finanțare, fără nimic și avem vreo 30 de obiective. De ce nu fișă la fiecare investiție? Eu am fost la dna Barbu și i-am spus explicit să modifice această strategie. A mai fost pe masa Consiliului o dată și am refuzat să o votăm în forma asta.”

Iacobuță: ”Vreți să vină consultantul, dar trebuie să o lămurim. Să trimitem modificările, ca să le aducă în noua formă. ”

Bojin: ”Dle primar, dvs ați citit-o?”

Iacobuță: ”Am citit-o”.

Bojin: ”Ați văzut ce sume se alocă pe fiecare proiect? Știți dacă sunt în lei sau euro?”

Iacobuță: ”Care-i problema?”

Cătălin Slăvilă: ”Problema e că s-au dat bani degeaba!”.

Iacobuță: ”Nu sunt finale.”

Bojin: ”Păi, purtăm răspunderea la ce facem? Țara asta din cauza asta e așa”.

Iacobuță, ridicând tonul: ”N-am fost în stare să accesăm banul, iar acum vreți să blocați iar. Dom’le, știi ce rol are o strategie? Când se deschide o sesiune de finanțare, trebuie să ai și strategia.”

Bojin: ”Păi, de ce nu avem?”

Iacobuță: ”Pentru că nu aprobăm!”

Bojin: ”Surogatul ăsta?”

Iacobuță: ”Ce e bun din ce faci dumneata? Crezi că mie îmi place ceva? Nu-ți place că punem flori, dar nu zici să venim cu bolovani! Ce punem, domne, pe străzi?”.

Bojin: ”V-am invitat să stăm de vorbă!”.

Iacobuță: ”Asta nu e bună. Ai mata una mai bună? Ai vreun consultant mai bun?”

 Bojin: ”Hai să nu ne enervăm și să fim constructivi!”

Iacobuță: ”N-avem cu ce să  fim constructivi. Mai continuăm ordinea de zi? Văd că nu sunteți de acord…”

Bojin: ”Cu ce să fim de acord, cu toate prostiile scrise aici? Asta e strategia dvs, v-o însușiți?”

Iacobuță: ”Nu e a mea! E a Consiliului Local!”.

Consilierii ACL: ”Noi nu ne-o însușim!”

P1250150

Consilierul ACL Ion Anghelescu a venit cu proiecte de investiții, în timp ce Fane Costea (PSD) a recunoscut că sunt multe prostii în Strategie care trebuie înlăturate. Dezbaterea a fost amânată pentru o dată ulterioară.

P1250146

Cronica de Gaesti

SMILEY VINE ÎN ACEASTĂ SEARĂ LA GĂEŞTI! Petrecere cu artişti de top la cea de-a 520-a aniversare a Găeştiului

La mulți ani, Găești! La mulți ani, găeșteni! Împlinim 520 de ani de atestare documentară …

2 comments

  1. Multumesc Cronicii ca asa mai aflu si eu ce se mai intampla prin urbea mea natala, desi nu mai locuiesc aici.

    • Plecata si eu, dar nu cu capul, regasesc aceleasi metehne la draga noastra administratie locala.
      Felicitari, jurnalistei Mariana Ionescu, pentru castigare procesului in confruntarea cu cel ce se simtea lezat de adevar!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *