Consilierii ACL l-au băgat în corzi pe primarul Iacobuță: ANCHETĂ PENALĂ SAU RESPECTAREA LEGII? Cine ne urmărește pe monitoare?

bscap0004P1250150

A explodat bomba camerelor de luat vederi din Găești! Consilierul ACL Aurel Bojin a solicitat, în ședința de ieri a Consiliului Local, ca sistemul de supraveghere video să fie mutat la Poliție, pe motiv că în acest moment ar funcționa în ilegalitate, iar la imagini ar avea acces tot felul de persoane neautorizate, fapt care are conotații penale.

P1250146P1250156

Proiectul a fost amânat pentru ședința de astăzi, întrucât nu a fost însoțit de raportul de specialitate al compartimentului Primăriei, însă discuțiile din sala de consiliu au fost incendiare.  Şi asta pentru că aşa zisa comisie de specialitate este în subordinea primarului şi niciodată nu ar fi semnalat abuzul.

 

Bojin a spus că deține informații certe că imaginile cu cetățenii orașului sunt accesate de pe calculatoare neautorizate și că are de ales între a face plângere penală și a reglementa situația în conformitate cu legea. ”Prin acest demers nu contest initiativa  ca pe raza orasului sa existe un  sistem de supraveghere video pentru cresterea sigurantei si protectiei cetateanului si a bunurilor, de altfel necesar. Contest  modul in care Primaria a stiut  sa-l puna in practica, fara respectarea cadrului legal. Am sa enumar  numai cateva abuzuri savarsite de conducerea Primariei, astfel:

 

Primaria Gaesti avea obligatia sa inainteze Consiliului Local,  spre aprobare, un proiect de hotarare prin care sa indentifice zonele de risc pentru a fi monitorizate si locatiile unde urmeaza a fi montate aceste camere de luat vederi.

 

Primaria avea  obligatia de a inainta Consiliului local, spre aprobare,  un Studiu cu indicatorii tehnio-economici privind realizarea acestei investitiii si sursa de finantare.

 

Primaria avea  obligatia, conform legii, sa informeze  cetatenii orasului Gaesti asupra locurilor de amplasare a acestor camere de luat vederi,  astfel ca prin scopul urmarit sa nu aduca atingere vietii private a persoanei (ex. camera de luat vederi care surprind imagini, altele decat cele din spatiul public, ma refer aici la imagini captate din  gospodariile populatiei, sedii de institutii publice sau private).

Amplasarea acestor camere de luat vederi pe spatiul public trebuia facuta conform legii, pe baza unui proiect si  in stransa colaborare cu Politia Gaesti.

 

Trebuie mentionat ca noul operator al sistemului de monitorizare video  – Politia oras Gaesti, va trebui sa verifice toate amplasamentele acestor camere, ca ele sa raspunda scopului pentru care a fost instalate, inclusiv daca Administratorul de retea are avizul Mineisterului de Interne, conform legii, de a prelucra  si stoca date cu caracter personal.

De asemenea, observam un lucru foarte grav care aduce atingere vietii private a persoanelor de pe raza orasului Gaesti . Conducerea Primariei  a permis   accesul  la  prelucrarea  si stocarea imaginlor  captate prin aceste mijloace video  catre functionari ai primariei si altor cetateni “agreati” sa monitorizeze de acasa sau de la serviciu libera circulatie a cetatenilor, incalcand grav un drept  garantat de Constitutia Romaniei) (…),  acesta reprezentand  un abuz la libera circulatie persoanei, fapt sanctionat de legea penala si contravine Directivelor  Europene in materie, precum si  Deciziei  ANSPDCP nr. 52 / 2012.

 

Primaria avea obligatia  sa respecte lege  si sa infiinteze un  Dispecerat in cadrul Politiei Locale, care sa administreze acest sistem de monitorizare video, conform  Legii 677/2003 cu completarile ulterioare, trebuia sa desemneze si sa instruiasca personalul angajat in prelucrarea datelor cu caracter personal si sa asigure confidentialitatea  acestor date, de asemenea trebuia  sa propuna spre aprobare Consiliului Local  Organigrama institutiei cu posturile ocupate in  acest Dispecerat”, a precizat Bojin.

 

Primarul Dan Iacobuță, prezent la ședință, a solicitat Departamentului Juridic să întocmească o analiză, dar a ținut să menționeze că nu este de acord ca sistemul de supraveghere video să treacă la Poliție: ”Firma care le-a montat are autorizație. Este singura care scoate imaginile din calculator. În rest, este un monitor care aparține Poliției Locale și care se află jos, la Primărie. Altcineva nu știu cine are acces și cine vă spune dumneavoastră. Dacă știți treaba asta, într-adevăr, veți sesiza și e penal. Parolele nu le putea da decât firma autorizată.”

 

Aurel Bojin: ”Nu vreau să fac rău nimănui și vreau să vă ajut să stați în cadrul legal. (…) Cineva, la ora actuală, este într-o mare culpă. Ori administratorul a permis să aibă acces la parole mai multe persoane, și este o chestiune ilegală… Eu vreau să preîntâmpin posibilitatea ca persoane neautorizate să aibă acces la imagini și să le folosească în alte scopuri. (…) Mâine, dacă s-ar face o plângere penală și s-ar porni o investigație informatică și se găsesc în calculatoarele Primăriei capturi, credeți că aveți o problemă? mâine, dacă s-ar face această investigație, veți găsi persoane care monitorizează imaginile din oraș neautorizat. ” Primarul a insistat că știe de existența unui singur monitor, la poarta Primăriei. ”Imaginile le poate vedea toată lumea, dar nu le poate lua”. Bojin: ”Dle primar, eu zic să nu riscați să facem investigația, hai să facem lucrurile legal”.

 

Cronica de Găești a relatat, în nenumărate rânduri, că unii ”frățici” au acces direct la tot ce mișcă în oraș, prin intermediul camerelor de luat vederi. Poliția, dar și celelalte autorități competente nu s-au autosesizat, în ciuda faptului că se încalcă grav legea. Rămâne de văzut dacă aleșii ACL în Consiliul Local vor reuși să le ia una dintre jucăriile preferate celor care au senzația că sunt stăpâni nu numai pe resursele publice, dar și pe cetățeni!

Cronica de Gaesti

ISTERIE ÎN JUDEȚ! Prinși cu carne în portbagaj, s-au ales cu dosare penale!

Bâlbâiala autorităților continuă, după confirmarea pestei porcine africane în Lucieni și instalarea isteriei printre oameni. …

One comment

  1. -cum este posibi sa avem asemenea functionari? Oare in primarie se poarta amnezia?
    -cum este posibil sa angajezi pensionari,cand noi nu avem locuri de munca si nici un venit,pe ce baza au fost angajati?
    -si pana la urma cine are acces la camerele de supraveghere din oras?
    -avizul cine l-a dat daca politia nu stie de acest caz?
    Date cu caracter personal incap pe mana tuturor simbriasilor PSD pentru ca ei au parolele, dragi tovarasi si nas Floreo! Trebuia depusa plangere penala impotriva lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *