Raiul de la Valea Șipotului, investiţie realizată de o familie de găeşteni!

Deși este foarte puțin promovat și aproape ignorat de turiștii obișnuiți cu cele câteva destinații arhicunoscute, care au ajuns emblematice pentru România, județul Dâmbovița poate concura oricând cu cele mai frumoase locuri ale lumii. Peisajele de poveste, investițiile în spații de cazare și de agrement, serviciile de cea mai bună calitate și mâncărurile tradiționale, preparate din produse proaspete, luate direct din fermă, ar trebui să pună Valea Șipotului pe harta internațională a turismului de cea mai bună calitate. Cei care s-au obișnuit să meargă la Sinaia în vacanță, ar trebui să știe că la numai 9 kilometri distanță de celebra stațiune de pe Valea Pahovei există un colț de rai, accesibil oricui.

 3 2DSC_0412re41611 (1)14

Valea Șipotului este la o altitudine de 900 de metri, în inima Parcului Național Bucegi. Aici se poate ajunge foarte ușor, din Drumul Național 71, ce face legătura între Târgoviște și Sinaia. Cei care ajung aici se bucură de o priveliște unică, spre crestele semețe ale Munților Bucegi, de aerul curat al înălțimilor și de nenumărate posibilități de petrecere a timpului, fie la călărie, fie la piscină, la fotbal, la tenis, la plimbare în caleașcă sau pe traseele montane din împrejurimi.

5 4terasa (2)1718locuri de joaca

Iar după mișcare în aer liber și încântarea ochiului, o masă copioasă, cu preparate de casă, din produse proaspete, eco,  pentru o viață sănătoasă. Ba, mai mult, la Valea Șipotului este și o păstrăvărie, pentru cei care-și doresc o masă cu pește proaspăt, gătit după rețete tradiționale de la munte.

9 (1) 100_7070 100_7074 800_20130501_180444 800_20130513_114520 caleasca

Amatorii de trasee montane au de ales între mersul pe jos, aventuri cu bicicleta, offroad cu ATV-uri sau cu mașina. Din Moroeni pornesc principalele trasee turistice din zona Munților Bucegi, către Peștera Ialomicioarei, Lacul Bolcoci, Padina, Lespezi, Lacul Scropoasa, Piatra Arsă, Vârful Omu și Babele. Apropierea de Stațiunea Sinaia (9 kilometri) face deosebit de accesibilă vizitarea unor obiective turistice celebre, precum Castelele Peleș și Pelișor, Mănăstirea Sinaia, Cazinoul, sau Gara Regală.

La Valea Șipotului se poate ajunge de pe DN71 (Târgoviște-Sinaia).Sunt două variante de acces cătrezonele Piatra Arsă / Bolboci. Prima variantă este prin Satul Glodu, urcând pe lângă Sanatoriu, iar cea de-a doua (recomandată)pornește de la cota 1000, pe lângă cabana Cuibul dorului.

55 56 57 5810111213

Trasee montane

 

Traseu 1: Moroeni – Cabana Scropoasa – Cabana Bolboci

 

Din Moroeni se pornește pe drumul care trece pe lângă sanatoriul Moroeni şi coboară apoi pe flancul vestic al Muntelui Priporul, în punctul Dobreşti.

Poteca se îndreaptă în urcuş, de-a lungul Văii Ialomiţa (pe stânga, în sensul de urcare), părăseşte apoi firul văii şi, în urcuş pronunţat, pe stânga, urmează coastele Muntelui Lespezi. Se coboară după cca. 2 ore de la Dobreşti la Cabana Scropoasa, situată pe malul lacului de acumulare cu acelaşi nume.

De la Scropoasa, continuând pe stânga văii, se intră curând în Cheile Zănoagei Mari, despicătură adâncă şi de o sălbatică măreţie, între zidurile de calcare ale Munţilor Zănoaga (stânga) şi Dichiu (dreapta). Poteca se strecoară în urcuş printre stâncării şi trece pe malul opus (pe dreapta văii), de unde se profilează înainte marele perete sudic al Zănoagei. Se traversează din nou Ialomiţa, se urcă pe sub grohotişurile Zănoagei şi, curând, printr-un coborâş uşor, se ajunge la capătul de sus al Cheilor.

Drumul străbate apoi albia nisipoasă a Ialomitei şi, în continuare, din dreptul Văii Dichiu, întinse pajişti inierbate. Trece pe la Cabana Cheile Zănoagei, iar după ce apele văii ies din Cheile Zănoagei Mici (stânga), revine lângă fir, de-a lungul căruia ajunge la ramificaţia de drumuri din punctul Bolboci (stâlp indicator). Spre Cabana Bolboci, la stânga, spre sud, în urcuş, 10 minute.

Traseu 2: Moroeni – Cabana Peștera

Odată ajunsi la Cabana Bolboci, pe traseul amintit, pornim din punctul de ramificație Bolboci (stâlp indicator). De la Cabana Bolboci (1460 m) se ajunge aici în cca. 5 minute,urmând poteca, la vale.

Continuăm în urcuş uşor, către nord, pe o coamă lungă, la capătul căreia poteca trece prin pajiştile de sub coastele Obârşiei, traversând o serie de izvoare. În stânga, dincolo de vale, se înalţă Culmea Doamnele, iar în dreapta, sus, apare abruptul Obârşiei.

Traversand ValeaFirdalețului, străbatem lunca largă a lalomiței,iar după 30 de minute de la Bolboci, drumul pătrunde,alături de firul apei, în Cheile Mari ale Tătarului, defileu impunător,însă relativ scurt, strecurându-se pe sub peretele din dreapta. La capătul de sus al cheilor, drumul traverseazăIalomița,puțin mai jos de confluența cu Valea Blana.

Continuăm apoi, către nord, prin Padina. Lăsămîn stângapăstrăvăria Izvorul Tătarului, apoiintrăm,curând,în Cheile Coteanului (impropriu denumite Cheile Mici ale Tătarului),adânciteîntre peretele de calcar al Coteanului și un imens bloc stâncos,în spatele căruia se întind pajiștile domoale de la poalele Muntelui Laptici.

Curând, poteca traversează poiana de la confluențaPârâului Coteanu cu Ialomița, de unde valea se lărgește, iar drumul străbateîn lung marea padină care deschide o întinsăpriveliște de ansamblu asupra întregului bazin superior al VăiiIalomiței.Lăsândîn stânga Cabana Padina, ajungem curândîn marginea nordică a padinei, unde întâlnim, venind din stânga, drumul (marcat cu punct roșu) dinspre Șaua Strungii și după ce traversămValea Horoaba, ieșimîn Poiana Colți.

Spre NV distingem stâncăriileuriașei coloane de calcare ale Turnului Seciului, profilat pe abruptul Bătrânei.

Drumul Insoțește mai departe firul văii, lasăîn stânga poteca ce urcăușor pe sub stâncării, spre PeșteraIalomiței (5 min), și traversează imediat ValeaIalomiței,apoi urcă pe trepte de piatră, printr-o cheițăși ajunge curândîn dreptul ațezărilor Schitului Cocora. Poteca ocolește prin dreapta incinta schitului, întâlnește. venind din dreapta, drumul dinspre Sinaia prin Vârful cu Dor, iar după ce ocolește,în Poiana Crucii, rezervația naturală a Academiei, ajunge la Cabana Peștera (1610 m).

Mai multe trasee montane puteți găsi pe http://www.valeasipotului.ro/trasee-montane.html

Diana Scarlat

Cronica de Gaesti

ISTERIE ÎN JUDEȚ! Prinși cu carne în portbagaj, s-au ales cu dosare penale!

Bâlbâiala autorităților continuă, după confirmarea pestei porcine africane în Lucieni și instalarea isteriei printre oameni. …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *