Carisma, ultima frontieră! Va câștiga alegerile Suleyman Magnificul?

suleiman

Urmărind îndeaproape campania electorală cu lapidări, delapidări, sânge și cozi pe cinci rânduri, cu bonuri de ordine, la DNA, aș putea pune un pariu: în final, va câștiga cel mai carismatic dintre candidați. Nimeni nu spune asta, pentru că munca de consilier sau de analist politic trebuie să pară că se bazează pe niște studii și măsurători exacte. Problema reală este că electoratul din România nu e format din persoane 100% responsabile, cu studii universitare, din mediul urban, cu IQ peste nivelul mediu, care urmăresc în fiecare zi, cu sufletul la gură, emisunile pe teme politice de la toate posturile de televiziune, ca apoi să analizeze corect fiecare candidat. Nu! Electoratul din România e la cârciumă-n sat, își bate nevasta preventiv, se uită la telenovele, ascultă manele, preferă să dea pe băutură banii de facturi, se spală la lighean și așteaptă să vină Jandarmeria să-i scoată apa din casă, în caz de inundații, apoi așteaptă pe cineva să-i plătească și pagubele.

 

E urâtă imaginea descrisă mai sus și deja a trezit un val de revoltă în tine, dragă cititorule! Tu nu mergi pe teren, prin satele patriei, nu le intri acelor oameni în casă, în viață, în minte, fără ca ei să observe, ca să vezi că așa este. Te deranjează imaginea asta. Deci, mai bine spunem că electoratul din România citește poezii, se duce la cenaclu în fiecare duminică, după ce se întoarce de la biserică, este implicat în viața comunității, se sacrifică pentru adevăr și sare oricând să-și ajute semenii. Și totuși, am vrea să fie așa electoratul din România. Ignorăm faptul că au drept de vot și bolnavii de Alzheimer, hoții, cerșetorii angajați de mafie sau cei pentru care orice minciună spusă la televizor echivalează cu adevărul absolut. Dacă suntem buni, avem și un defect major: narcisismul și egocentrismul ne îndeamnă să fim convinși că și ceilalți sunt ca noi, deci o asemenea realitate este imposibilă. Am vrea ca toți ceilalți să fie ca noi, deci nu putem accepta o realitate urâtă. Vom accepta, deci, o minciună frumoasă. Și, uite-așa, se poate deonstra de ce candidatul ideal este cel carismatic și atât.

 

Are cineva timp să analizeze ce face și ce spune fiecare candidat la președinție? Între Suleyman Magnificul și candidatul la președinție vede cineva vreo deosebire? Ar fi doar faptul că Suleyman nu candidează la președinția României. Dacă ar candida, sigur l-ar vota 80% din electorat. Ne place un adevăr urât sau vom alege pe cineva care ne minte frumos? Varianta B este cea corectă! Dar aici ar trebui să vedem cine greșește în campania electorală, pentru că experții angajați de fiecare partid sau candidat în parte nu vor recunoaște niciodată că analiza este mult mai simplă decât pare. Dacă ar recunoaște așa ceva, și-ar pierde pâinea. Așa că toți fac, în continuare, studii sociologice fără să meargă pe teren, predicții bazate pe șabloane teoretice preluate din alte țări și dau speranțe deșarte candidaților, dar și unei părți din electorat. Ceea ce rămâne după ce s-a aruncat cu pietre, după ce s-au făcut arestări, după ce s-a vorbit mii de ore la televizor este ea: carisma! Pentru omul de rând, care acum e la porumb și reprezintă majoritatea electoratului din România, cel mai carismatic este cel mai bun. Și va fi ales.

 

Dacă pornim de la premisa că toți mint, dar va conta cine minte mai bine, am o veste proastă: de fapt, contează cine minte mai frumos! Bine este o valoare etică, dar pe noi ne interesează valoarea estetică. Iar carisma nu e pentru oricine. Chiar dacă se uită convingător în obiectiv și pare deschis, un candidat nu e neapărat și carismatic. Mai e ceva: trebuie să pară că tot ceea ce spune – indiferent cât de grosolană ar fi minciuna – vine din suflet. Dacă spune din suflet, deja a câștigat alegerile. Și totuși, cum ar putea să spună ceva din tot sufletul cineva care nu are suflet?

 

Diana Scarlat

Cronica de Gaesti

SMURD, de urgenţă la Aninoasa! S-A ÎMPUŞCAT CU ARMA DE VÂNĂTOARE!

Momente de panică la Aninoasa, în judeţul Dâmboviţa! Un bărbat în vârstă de 55 de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *