Români de succes la universități străine

 

10720372_835974706424992_1073832150_o

V-ați gândit că puteți face facultatea sau masteratul la cele mai prestigioase universități din străinătate? Că puteți începe o carieră profesională excepțională, încă de pe băncile școlii? Sau că ați putea face un master de 10.000 de euro, plătit de compania care v-a angajat în timpul studenției? Unii români s-au gândit să încerce. Și au reușit!

 

Târgul World Education, organizat de firma de consultanță educațională IntegralEdu, se desfășoară în aceste zile la București, la hotelul Athenee Palace Hilton, și a adus câteva exemple de reușită.

110677930_835974016425061_327921762_o

Ionuț Andrei Coman este student în anul III, la Facultatea de Informatică din cadrul universității Fontys, din Olanda, iar anul viitor va face masteratul la aceeași universitate, însă nu va plăti taxa de 10.000 de euro, deoarece a fost deja angajat, anul trecut, de universitate, iar masteratul său va fi gratuit. Ionuț lucrează acum în cadrul departamentului de Marketing al universității Fontys. „Am ales această universitate cu trei ani în urmă, după ce am studiat ofertele, la târgul de educație. Ajuns acolo, am fost remarcat de profesorul de limba olandeză, același care a stat de vorbă cu mine la stand, în cadrul târgului. Profesorul a propus angajarea mea, iar acum am venit în România să reprezint universitatea la târgul World Education de anul acesta. Acolo, profesorii te ajută, dacă te faci remarcat”, ne-a explicat Ionuț Coman.

 

Aceeași universitate le oferă elevilor din calsele a XI-a și a XII-a posibilitatea de a-și petrece două zile la cursuri și în campus, asigurându-le cazarea și masa. „Orice elev ne poate scrie pe adresa de e-mail campusvenlo@fontys.nl, pentru a se înregistra în acest program. Cei care vin să vadă cum se desfășoară cursurile la universitatea noastră își plătesc doar drumul, deoarece noi asigurăm cazarea și masa pentru cele două zile. Ajunși la noi, vor putea să asiste la cursuri, dar și să socializeze”, ne-a explicat Christina de Borst-Cristescu, lector  al International Business School, în cadrul universității Fontys.

10722637_835975809758215_1333435306_o

Un alt român care a ales studiul în străinătate, apoi s-a angajat la universitate, este Ilie Zubașcu, lector al London School of Hospitality and Tourism, în cadrul universității West London, din Marea Britanie. „95% dintre absolvenții noștri se angajează în cel mult șase luni de la finalizarea studiilor, în domeniul pentru care s-au pregătit. Noi punem foarte mare accent pe partea practică. Avem relații foarte bune cu industria turistică, în special din Londra, iar după un an de practică, unii studenți se angajează în cadrul organizației la care au lucrat, alții preferă să schimbe compania. În acest fel își asigură o ascensiune profesională rapidă. Nu este ca în România. În Londra, rulajul angajaților este foarte mare în mediul hotelier și e cea mai bună metodă de a promova”, ne-a explicat Ilie Zubașcu. Facultatea lucrează cu celebrități din domeniu, de la care studenții pot învăța foarte multe lucruri legate de succesul profesional, corelat cu evoluția reală a pieței de profil și a pieței forței de muncă pe care urmează să intre. Lectorul român de la universitatea londoneză ne-a mai explicat că practica se face și în restaurantele proprii ale universității, dintre care unul este operat exclusiv de studenți. „Eu am fost manager, timp de o săptămână, iar în perioada respectivă a trebuit să-mi aleg echipa, să împart rolurile, să-mi aleg bucătarul șef, să decid ce meniu vom avea. Restaurantul trebuie să funcționeze perfect pentru clienții care vin ca la orice alt restaurant londonez”, a mai spus lectorul.

 

Poveștile de succes ale românilor care aleg studiul în străinătate se înmulțesc de la un an la altul, iar investiția în școlarizare poate fi chiar mai mică decât dacă ar alege să învețe în țară. Există burse de studiu și programe guvernamentale care îl ajută pe studentul din Uniunea Europeană să se poată întreține singur în facultate, fie prin împrumuturi cu rambursare după terminarea studiilor, în funcție de rata de suces – cum se întâmplă în Marea Britanie -, fie prin facilitarea angajării studenților, cu cel mult 20 de ore pe săptămână, pentru care unele guverne acordă și o bursă – așa cum se întâmplă în Norvegia.

10381285_835975289758267_1236102315_o (1)

Cei interesați de oferte pot participa și mâine la „World Education”, cel mai mare târg de consultanță educaţională pentru studii în străinătate, organizat de IntegralEdu, care a deschis sesiunea de Admitere 2015-2016 la București, la hotelul Athenee Palace Hilton. Târgul pune accent pe depunerea din timp a dosarelor de admitere pentru universități de elită, pentru care termenele limită expiră în curând. Toți tinerii care vizitează acest târg primesc și consultanță gratuită pentru studii universitare sau de masterat. Elevii clasei a XII-a, care au luat deja o decizie, au ocazia să depună direct dosarele de admitere, în centrul UCAS pentru admitere în Marea Britanie. Mai multe detalii se pot găsi pe pe pagina webwww.worldeducation.ro.

Diana Scarlat

Cronica de Gaesti

ISTERIE ÎN JUDEȚ! Prinși cu carne în portbagaj, s-au ales cu dosare penale!

Bâlbâiala autorităților continuă, după confirmarea pestei porcine africane în Lucieni și instalarea isteriei printre oameni. …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *