Am lauri de dat, nu de-nchiriat!

lauri2

Societatea românească a fost mereu paradoxală. Nouă ne-au plăcut de la-nceput formele fără fond, trădarea, delațiunea, falsul de orice fel, deci n-ar trebui să ne mai mirăm atât de vizibil și de zgomotos când apar știri despre plagiat la nivel înalt sau despre delapidări de fonduri, trafic de influență, fals și uz de fals, etc. Ceva nou ne mai spune și nouă cineva? Că de chestiile astea ar fi trebuit să ne fi săturat până acum!

xxx

Și totuși, rămâne ceva inextricabil în societatea românească: acea capacitate a sistemului de a-și păstra imunitatea, de a rămâne intangibil, infailibil, ineludabil. Fie ploaie, fie vânt, tot sistemu-i la pământ, doar noi ne facem că n-am văzut și n-am auzit nimic. Doar ca să nu-i deranjăm pe cei care pretind în continuare că n-au făcut nimic. Și totuși, din când în când, o parte din sistem ar trebui să arate că poate! Că lucrează, de fapt, în favoarea cetățeanului.

 

Pentru îndeplinirea acestui deziderat, se găsește câte cineva care are niște lauri de dat. Și uite-așa se mai naște câte un mic, dar important Caesar, un etalon pentru sistemul care arată cât de bine funcționează, astfel încât să poată merge totul mai departe, fără prea multe comentarii din partea cetățeanului călcat oricum în picioare. Strategia e simplă: ca să se poată închide gura populației, atunci când cuțitul ajunge la os, ar fi două posibilități. Prima: execuții publice, așa cum face ISIS. Dar asta nu se poate, cel puțin deocamdată, pentru că avem de întreținut o imagine de țară civilizată. A doua: revigorarea periodică a sistemului, prin atribuirea unei cantități considerabile de lauri, pentru coronița câte unui ales sau a mai multora, astfel încât imaginea creată să fie una ideală.

 

Și totuși, n-am văzut niciun încoronat în ultimul timp. Ar cam fi cazul să apară un erou care să arate că poate. Dacă vrea, îi dau și laurii mei, că eu oricum n-am ce face cu ei! Măcar de-ar mai fi cineva care să vrea să arate că sistemul face ceva pentru oamenii din țara asta! Poate-așa ne-am autosugestiona și ne-am simți mai bine, cel puțin până la următoarea revigorare.

 

Diana Scarlat

Cronica de Gaesti

POVESTEA DRAMATICĂ A BIANCĂI, UN ÎNGERAȘ CARE ARE NEVOIE DE ARIPI CA SĂ ZBOARE! Împreună, putem face o minune!

Dintre toate dramele cu care ne încearcă viața, cele legate de copilași bolnavi sunt cele …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *