in ,

PREMIERĂ NAŢIONALĂ – LA TÂRGOVIŞTE S-A DESCHIS ASTĂZI PRIMUL TRIBUNAL DE ARBITRAJ INSTITUŢIONALIZAT

Tribunalul de Arbitraj Instituționalizat Dâmbovița și-a deschis porțile astăzi, printr-o ceremonie la care au participat oficialități din mai multe județe, magistraţi din cadrul Tribunalului Dâmboviţa şi instanţele arondate, avocaţi din cadrul Baroului Dâmboviţa, notari publici, poliţişti, psihologi, asistenţi sociali, mediatori şi oameni de afaceri.

În cadrul Tribunalului de Arbitraj Instituționalizat Dâmbovița, cauzele vor fi soluționate în termen de șase luni, iar taxele arbitrale sunt mai mici decât alte taxe similare. Prezența părților nu este obligatorie, judecarea cauzelor putându-se face în lipsă, pe baza documentelor existente la dosar. Justițiabilii mai trebuie să știe că hotărârea arbitrală are aceeași valoare ca și hotărârea judecătorească. Tribunalul de Arbitraj Instituţionalizat Dâmboviţa este o instituţie permanentă de arbitraj, înfiinţată pe lângă Asociaţia Camera de Arbitraj Dâmboviţa.

 

„În urmă cu trei ani am asistat la o ședință de judecată, la Tribunalul București, unde am văzut cum un judecător tânăr avea de soluționat nu mai puțin de 80 de dosare în acea zi. După primele 20 de dosare, judecătorul era vădit obosit. La ora 17.00, încă mai erau 10 dosare de rezolvat. Vă rog să considerați că înființarea acestui tribunal de arbitraj este cadoul nostru pentru justițiabilul român și pentru judecători, astfel încât dosarele să se poată soluționa corect și cu celeritate”, a declarat președinta tribunalului de arbitraj, Rodica Vlaicu, la ceremonia de deschidere a noului tribunal.

 

În cadrul evenimentului, vicepreședinții noii instituții, Alexandru Vlaicu și Cristian Dinică, au înmânat legitimațiile arbitrilor. După acest moment a urmat ceremonia depunerii jurământului, pentru toți cei care urmează să exercite profesia de arbitru în cadrul noului tribunal. Președinta instituției, Rodica Vlaicu, a tăiat apoi pamblica tribunalului de arbitraj, la ora 15.25, moment din care porțile spre o nouă formă de justiție au fost deschise și în România.

 

Începând de astăzi, justiţiabilii implicaţi în litigii civile au posibilitatea sa opteze între instanţa clasică de judecată sau Tribunalul de Arbitraj Instituţionalizat Dâmboviţa. Aici nu se vor arbitra doar cauze de pe raza județului Dâmbovița, ci din întreaga țară, chiar și din străinătate. „Avem o procedură flexibilă, care să-i permită justițiabilului să parcurgă procedura arbitrajului chiar și atunci când nu este asistat de avocat. Condiția ca o persoană să poată beneficia de serviciile noastre este să existe o clauză compromisorie sau de compromis, care se încheie, prima, înainte de declanșarea litigiului, iar compromisul, după ce s-a declanșat litigiul. Avem competențe  nelimitate. Putem judeca inclusiv cauze internaționale”, a explicat, pentru Cronica de Găești, președinta tribunalului de arbitraj.

 

Oferta Tribunalul de Arbitraj Instituţionalizat Dâmboviţa este deosebit de atractivă pentru persoanele fizice sau juridice implicate în litigii civile: soluţionarea cu celeritate, într-un termen de cel mult 6 (şase) luni, a oricărei cauze supuse arbitrajului; perceperea unor taxe arbitrale sub nivelul celor practicate de instanţele judecătoreşti (în unele cazuri acestea fiind la jumătatea taxelor judiciare de timbru); confidenţialitatea procedurii arbitrale (la şedinţa de judecată pot participa terţe persoane numai cu aprobarea părţilor implicate în litigiu şi cu încuviinţarea tribunalului arbitral); posibilitatea părţilor de a-şi alege arbitrul și ascultarea martorilor şi experţilor şi în alte locuri decât la sediul Tribunalului de Arbitraj Instituţionalizat Dâmboviţa. De asemenea, noua instituție va funcționa într-un cadru ambiental plăcut.

 

 

Tribunalul de Arbitraj Instituţionalizat Dâmboviţa organizează şi administrează soluţionarea litigiilor, interne sau internaţionale, prin arbitraj, cu condiţia ca părţile să fi încheiat, în acest sens, o convenţie arbitrală scrisă. Faţă de arbitrajul instituţionalizat practicat de alte instituţii din domeniu, în această nouă instituție poate fi supus procedurii arbitrale orice litigiu civil (inclusiv latura civilă din cauzele penale), în afară de acelea care privesc starea civilă, capacitatea persoanelor, dezbaterea succesorală, relaţiile de familie, precum şi drepturile asupra cărora părţile nu pot să dispună.

 

Arbitrii înscrişi pe Tabloul administrat de Tribunalul de Arbitraj Instituţionalizat Dâmboviţa sunt profesionişti şi au dobândit calitatea de arbitru în urma unui examen de verificare a cunoştinţelor. Aceştia sunt licenţiaţi în ştiinţe juridice sau economice şi au expertiză în profesii juridice (magistraţi, consilieri juridici şi avocaţi), sau economice (economişti în cadrul unor firme de succes).

 

Hotărârea pronunţată de Tribunalului de Arbitraj Instituţionalizat Dâmboviţa şi comunicată părţilor este definitivă şi obligatorie. Aceasta nu poate fi  atacată cu apel sau recurs. Ea beneficiază de autoritate de lucru judecat şi are forţa probantă a unui înscris autentic. Totodată, această hotărăre constituie titlu executoriu şi se execută silit, întocmai ca o hotărâre judecătorească.

Tribunalul de Arbitraj Instituţionalizat Dâmboviţa este situat foarte aproape de Judecătoria Târgoviște, pe strada Gen. Matei Vlădescu, bl. 20, parter.

Comments

Lasă un răspuns