De ce înjurăm statul și politicienii?

injura

În prag de alegeri prezidențiale, politicienii ar trebui să-și pună câteva întrebări esențiale: De ce oamenii de rând înjură statul? Nu doar în România! De ce electoratul preferă să nu meargă la vot și să înjure politicienii, indiferent din ce partid fac parte cei înjurați? În loc de studii sociologice pentru identificarea celei mai bune imagini, poate-ar trebui să meargă cineva pe teren, de la o instituție la alta, să vadă de ce populația e sătulă de minciuni și promisiuni. Lăsând la o parte faptul că mersul pe jos face piciorul frumos, o astfel de experiență i-ar ajuta pe mulți să-și refacă strategia și să mintă mai bine. Alții, cu bune intenții, ar vedea clar, într-o singură zi, cam ce inițiative legislative ar schimba puțin situația, dacă s-ar vrea.

În excursia de o zi pe la instituțiile statului, le propun politicienilor care chiar vor să afle de ce populația îi înjură, o primă oprire la Administrația Financiară. Indiferent în ce localitate. Vor da acolo de funcționari sictiriți, totalmente lipsiți de chef, care nu sunt plătiți să găsească soluții sau să le vină idei. Nu pot rezolva niciun fel de situație de criză, indiferent dacă este vorba despre o coadă  interminabilă la plata taxelor către stat sau de un muritor de foame care vrea să-și vândă ceva ca să-și plătească datoriile în care s-a-ngropat și să dea și bani la stat. Funcționarul sictirit nu-l ajută nici măcar cu un sfat. Nu există protecție socială pentru oamenii care plătesc taxe și impozite, ci doar pentru cei care trăiesc din ele.

nu ma deranja

Peste tot au răsărit panouri prin care omul obișnuit e anunțat că „în această instituție nu se primesc atenții” – adică nu se dă șpagă, ar vrea să spună anunțul. De fapt, bunăvoința oricărui funcționar e cumpărată în continuare cu bani, nu cu mici atenții constând în cafea sau țigări Kent, pentru că vremea șpăgilor „în natură” a trecut. Niciun politician în viață nu și-a pus vreodată întrebări existențiale în legătură cu nevoile reale ale oamenilor zilnic nervoși de la Administrația Financiară, de la spitale, casele de pensii, Poliție sau din tribunale. S-a inventat sistemul electronic, pe alocuri, dar nu răspunde la întrebări, nu rezolvă cazuri speciale și nici măcar nu primește toate tipurile de plăți.

Pentru a doua oprire, trebuie să povestesc pățania unei prietene care acum doi ani s-a dus la o secție de poliție oarecare, să reclame că mașina i-a fost spartă într-o zi de marți, la ora prânzului, într-o zonă foarte aglomerată. I s-a recomandat să se întoarcă pentru plângere doar dacă află cine este hoțul, pentru că polițiștii n-au de unde să știe cine i-a furat ei geanta și casetofonul din mașină. Cât timp politicienii nici măcar nu știu ce se petrece la ei în bătătură, n-ar trebui să se mire că lumea-i înjură. Și nici să aștepte electoratul la vot.

Diana Scarlat

Cronica de Gaesti

IPJ DÂMBOVIŢA:AVARIE DE NATURĂ TEHNICĂ LA SISTEMUL INFORMATIC AL CAZIERULUI JUDICIAR ROMÂN

„Sistemul Informatic al Cazierului Judiciar Român – ROCRIS a suferit o avarie de natură tehnică, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *