Prezumția de vinovăție

Știați că… salariul unui antropolog cultural angajat de Armata Americană pornește de la 10.000 de dolari pe lună? Oare de ce? Românii nu cred în experți de acest fel. Anchetatorul român nu știe nimic despre oamenii reali, dar e convins că știe absolut tot. N-are nevoie nici de psihologi, nici de sociologi, nici de antropologi culturali, dar nici de studiu individual, care să elimine prezumția de vinovăție a tuturor. În România există un punct de vedere unilateral și un sistem de gândire paralel cu logica elementară, construit în jurul acelui punct de vedere. În România există exclusiv prezumția de vinovăție și un sistem de acuzații care întrec orice limită a logicii. Restul e tăcere. Pentru că toți cei care-ar avea ceva de spus sunt reduși, într-un fel sau altul, la tăcere.

 

Am aflat cum gândește un procuror român. În primul rând, pornește de la „intuiția” anchetatorului, care spune că oricine este vinovat. E un vechi principiu al Inchiziției, care n-a dat greș niciodată în istorie. Să ne amintim de Evul Mediu, când o vrăjitoare trebuia să-și demonstreze nevinovăția prin moarte. Oricine putea acuza pe cineva de vrăjitorie, iar „instanța” inchizitorului știa una și bună: cel acuzat e vinovat! Dacă acuzatul își accepta vina, era ars pe rug, pentru că era considerat vinovat. Dacă nu-și recunoștea vina, era ars pe rug, pentru mărturie mincinoasă. Sau era ars pe rug pentru a se testa implicarea lui în vrăjitorie. Adică un muritor de rând murea, în modul cel mai firesc, supunându-se legilor naturii, iar un vrăjitor ar fi putut să moară scoțându-l pe diavol din el.

Vinovat

Pe același principiu al prezumției de vinovăție se acționează și astăzi, în România. Am auzit lucruri incredibile, analizând sistemul de gândire al anchetatorilor și procurorilor români: „dacă a declarat că a fost bătut sau torturat ca să-și recunoască vinovăția, înseamnă că minte, pentru că era antrenat să suporte bătaia, deci ar fi trebuit să reziste!” sau „dacă nu a semnat criminalistul un proces verbal întocmit de procuror, înseamnă că a uitat… se mai întâmplă!”, „nu contează că nu există posibilitatea ca cineva să-și amintească exact cum a dat 120 de pumni, în ce ordine logică, pentru că, dacă a declarat asta, cu lux de amănunte, înseamnă că a fost o convenție”. După asemenea „argumente”, nimic nu mai poate fi spus! Restul… e tăcere!

Cronica de Gaesti

SMURD, de urgenţă la Aninoasa! S-A ÎMPUŞCAT CU ARMA DE VÂNĂTOARE!

Momente de panică la Aninoasa, în judeţul Dâmboviţa! Un bărbat în vârstă de 55 de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *