De ce facem justiție în spațiul public?

Am auzit multe voci acreditate sau neacreditate care susțin „pe sticlă” ideea că România este un stat de drept, deci justiția își face treaba. Pe de altă parte, vedem în fiecare zi magistrați anchetați pentru fapte de corupție. Peste 40 de procurori și judecători au fost condamnați pentru aceste fapte, doar în ultimii șapte ani. Alții își așteaptă sentința. Și mai mulți au scăpat de condamnare, pentru că vinovăția lor s-a descoperit prea târziu, iar legislația românească prescrie faptele de corupție în câțiva ani.

televiziune

Dar cine să-i descopere? Cei afectați de corupția din justiție sunt prea săraci pentru a-i arăta cu degetul pe călăi. Rar se întâmplă să descopere cineva vinovăția unui magistrat. Totuși, unii susțin că justiția se face în instanță, nu în spațiul public! Până una-alta, în instanță nu știm exact cum se face justiție. Sau nu se vede foarte clar dacă justiția are vreo legătură cu dreptatea, cu logica elementară sau corectitudinea. Dacă nici în spațiul public nu facem nimic, s-ar putea să ne facem vacanțele în Transnistria în curând. Pentru că ne îndreptăm cu pași repezi și siguri către dezastru.

justitia romana

Să nu uităm că astăzi a murit un ofițer MaPN, după ce a fost bătut de un consilier local. Consilierul local e cercetat în stare de libertate, deși este vorba despre un caz de lovituri cauzatoare de moarte. Orice muritor de rând ar fi fost cercetat în stare de arest. Nu și cineva care-și poate plăti libertatea. Cum s-ar putea explica altfel situația asta?  În timp ce consilierul de Urecheștieste liber, există oameni care au asistat la altercații și au fost arestați imediat, apoi condamnați la 20 de ani de închisoare, nu pentru lovituri cauzatoare de moarte, ci pentru omor deosebit de grav. Și nu acum 30 de ani, ci acum 2-3 ani. Cine face justiția și cum? Cum se explică deosebirile atât de mari și atât de vizibile între cazuri de același fel, în aceeași justiție despre care se spune că-și face treaba și că n-ar trebui să se facă în spațiul public?

Cronica de Gaesti

SCANDAL ÎN PSD DÂMBOVIŢA! Alexandru Oprea: „Ţuţuianu a transformat Biroul Permanent Judeţean în sufrageria dumnealui!”

S-a “încins tărâţa” în PSD Dâmboviţa după ce Adrian Ţuţuianu  i-a cerut demisia lui Liviu …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *