in ,

NOUL COD FISCAL: impozitele cresc pentru terenuri, case și mașini. Ar putea crește și valoarea contribuțiilor pentru sănătate!

taxe si impozite

Proiectul de Cod Fiscal, retras de pe pagina web a Ministerului de Finanțe, după ce presa a semnalat creșteri uriașe ale impozitelor, începând de anul viitor, ne va aduce  majorări pe toate planurile. Guvernul propune creșterea impozitelor pe terenuri, pe case și pe mașini.

taxe pamant

Impozitele vor crește de cca 8 ori pentru terenurile intravilane. Noul Cod Fiscal va impune pentru un hectar de teren intravilan aflat în zona A dintr-o localitate cu rang 0, un impozitul de 83.000 lei față, de 10.353 lei, în prezent. Proiectul nu mai include ajustarea actuală, cu un coeficient de corecție care porneşte de la 8 pentru zona A, rangul 0 și coboară la 1 pentru zona D, rangul 5. Acum, impozitul pe terenurile intravilane, înregistrate în registrul agricol la categoria de folosință terenuri cu construcții, se stabileşte prin înmulțirea suprafeței cu sume care pornesc de la 10.353 lei/ha pentru zona A, rangul 0 și ajung la 175 lei/ha pentru zona D, rang 5.

 

Impozitele vor crește de două ori și jumătate pentru terenurile arabile și pentru terenurile extravilane pe care se află construcții. Dacă în prezent, impozitul este de 31 lei/ha, în viitor va ajunge la 80 lei/ha. Pentru terenurile arabile, impozitele vor ajunge la 130 lei/ha, față de 50 lei/ha, cât este în prezent.

 

De asemenea, vor crește și impozitele pentru pășuni și fânețe, de la 28 lei/ha, la 75 lei/ha, iar cele pentru viță de vie vor ajunge la 140 lei/ha, față de 55 lei/ha, în prezent. În cazul acestor impozite, proiectul prevede un coeficient de corecție de la 8 la 1 în funcție de zona și rangul localității.

 

 

Va crește și impozitul pe clădirile firmelor, după ce se va schimba radical modul de calcul al impozitului. Acesta este stabilit în prezent în funcție de valoarea contabilă,dar se va impune un mod de calcul bazat strict pe valoarea clădirii, rezultată dintr-un raport de evaluare, similară valorii de piață. Astfel, suma de platăva crește, contribuind la majorarea veniturilor atrase din aceastăsursă.
Pe de altă parte, cei care dețin mai multe proprietăți în afara celei de domiciliu nu vor mai fi impozitați suplimentar, așa cum prevede sistemului aplicat în ultimii ani. Această impunere urmează să fie eliminată de anul viitor, prin noul Cod Fiscal. Legislația actuală impune persoanelor fizice care au în proprietate două sau mai multe clădiri un impozit majorat cu 65% pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu, cu 150% pentru a doua clădire şi cu 300% pentru a treia clădire şi următoarele în afara celei de la adresa de domiciliu.

Deși noul Cod Fiscal a fost retras de pe site-ul Ministerului Finanțelor, proiectulul a fost rediscutat de Guvern, săptămâna trecută, într-o variantă aproape nemodificată față de cea care nu a mai ajuns în dezbatere publică. Conform declarațiilor premierului Victor Ponta, proiectul va ajunge în Parlament, în luna septembrie, iar modificările vor intra în vigoare de anul viitor.

 

Pentru anul 2015 trebuie să ne mai așteptăm, conform proiectului de Cod Fiscal, la majorarea impozitelor pentru autoturisme, dar și la creșterea contribuției pentru sănătate, chiar dacă aceasta din urmă nu a fost recunoscută încă oficial.

Comments

Lasă un răspuns

Ce părere ai despre articol?

70 voturi
Upvote Downvote