EDITORIAL: Legea grațierii în țara corupției

Diana Scarlat

De câteva zile nu mă pot hotărî la ce meciuri să mă uit: la cele din campionatul mondial sau la campionatul național electoral. După câteva atacuri, contraatacuri, fault în careu, la președinte, un cartonaș roz, scos din mânecă de arbitru și un 11 metri, cu mingea la fileu, la pauză s-a readus în atenția publicului electoral și controversata și îndelung disputata lege a grațierii colective.

nani natiune

Ce știe poporul despre această lege? Absolut nimic! Dacă suntem cetățeni cinstiți, ne plătim taxele către stat, cu un mare gol în stomac, după ce rămânem cu prea puțini bani pentru a ne mai plăti și datoriile proprii, considerăm că închisorile sunt pline cu răufăcători care au furat sau au dat în cap unor oameni ca noi. De ce ar trebui să existe o lege care să-i scoată de-acolo? Ba, mai mult, suntem convinși că o astfel de lege ar fi gândită de politicienii corupți pentru ei înșiși, deși, în limba română contemporană, sintagma „politician corupt” a devenit un fel de pleonasm.

 

În spatele acestei inițiative legislative zace, de fapt, ceva mult mai grav: 30.000 de deținuți și tot atâtea familii disperate, cu alte zeci de mii de oameni care-au trecut prin pârnaie în ultimii 25 de ani și familiile lor. Adică un electorat numai bun de accesat de oricine ar propune o astfel de lege în plină campanie electorală. Trebuie doar să propună, pentru că  e foarte clar că așa ceva nu se poate vota. Dar efectul va fi devastator.

 

Câți dintre noi, cei care ne zbatem să trăim în România lui 2014, ne-am pus întrebarea de ce sunt atât de disperate familiile celor 30.000 de deținuți? Oare n-au furat destul de mult, încât să poată trăi liniștiți până la adânci bătrâneți sau n-au dat în cap cui trebuia? De ce or fi cei mai mulți dintre ei atât de amărâți? Sau poate că mulți au ajuns după gratii pentru că n-au avut miere și găini, ca să mituiască judecătorul?

 

Cazul Țundrea ne mai spune ceva astăzi? Memoria poporului e foarte scurtă și, oricum, în goana noastră zilnică după supraviețuire, poate nici nu știm exact despre ce a fost vorba în cazul Țundrea sau în alte cazuri similare despre care se vorbește, uneori, la televizor. Țundrea a fost un nevinovat închis pentru viol și omor deosebit de grav. După 12 ani i s-a dovedit nevinovăția și a fost eliberat, dar a mai apucat să trăiască foarte puțin. Azi, deja l-am uitat. Iar legea grațierii nu se referă la corijarea erorilor judiciare, în astfel de cazuri, ci la o încercare a unora de a demonstra că le pasă de amărâții din închisori mai mult decât le pasă altora, doar în ideea că cei 30.000 de deținuți, cu familiile și prietenii lor, îi vor vota.

 

În ecuația asta electorală care implică Justiția, rămân multe probleme nerezolvate. Dar o soluție reală găsește cineva?

 

Diana Scarlat

Articol adaugat de Mariana Ionescu

Cronica de Gaesti

GĂEȘTI: El este regele tablelor! AFLĂ AICI CARE ESTE ULTIMA LUI PERFORMANȚĂ!

Găeșteanul Dumitru Nicu are o mare pasiune: jocul de table. De 15 ani, participă la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *