Contactează-ne pe

Noutăți

EDITORIAL: Legea grațierii în țara corupției

- 1.250 vizualizări

Diana Scarlat

De câteva zile nu mă pot hotărî la ce meciuri să mă uit: la cele din campionatul mondial sau la campionatul național electoral. După câteva atacuri, contraatacuri, fault în careu, la președinte, un cartonaș roz, scos din mânecă de arbitru și un 11 metri, cu mingea la fileu, la pauză s-a readus în atenția publicului electoral și controversata și îndelung disputata lege a grațierii colective.

nani natiune

Ce știe poporul despre această lege? Absolut nimic! Dacă suntem cetățeni cinstiți, ne plătim taxele către stat, cu un mare gol în stomac, după ce rămânem cu prea puțini bani pentru a ne mai plăti și datoriile proprii, considerăm că închisorile sunt pline cu răufăcători care au furat sau au dat în cap unor oameni ca noi. De ce ar trebui să existe o lege care să-i scoată de-acolo? Ba, mai mult, suntem convinși că o astfel de lege ar fi gândită de politicienii corupți pentru ei înșiși, deși, în limba română contemporană, sintagma „politician corupt” a devenit un fel de pleonasm.

 

În spatele acestei inițiative legislative zace, de fapt, ceva mult mai grav: 30.000 de deținuți și tot atâtea familii disperate, cu alte zeci de mii de oameni care-au trecut prin pârnaie în ultimii 25 de ani și familiile lor. Adică un electorat numai bun de accesat de oricine ar propune o astfel de lege în plină campanie electorală. Trebuie doar să propună, pentru că  e foarte clar că așa ceva nu se poate vota. Dar efectul va fi devastator.

 

Câți dintre noi, cei care ne zbatem să trăim în România lui 2014, ne-am pus întrebarea de ce sunt atât de disperate familiile celor 30.000 de deținuți? Oare n-au furat destul de mult, încât să poată trăi liniștiți până la adânci bătrâneți sau n-au dat în cap cui trebuia? De ce or fi cei mai mulți dintre ei atât de amărâți? Sau poate că mulți au ajuns după gratii pentru că n-au avut miere și găini, ca să mituiască judecătorul?

 

Cazul Țundrea ne mai spune ceva astăzi? Memoria poporului e foarte scurtă și, oricum, în goana noastră zilnică după supraviețuire, poate nici nu știm exact despre ce a fost vorba în cazul Țundrea sau în alte cazuri similare despre care se vorbește, uneori, la televizor. Țundrea a fost un nevinovat închis pentru viol și omor deosebit de grav. După 12 ani i s-a dovedit nevinovăția și a fost eliberat, dar a mai apucat să trăiască foarte puțin. Azi, deja l-am uitat. Iar legea grațierii nu se referă la corijarea erorilor judiciare, în astfel de cazuri, ci la o încercare a unora de a demonstra că le pasă de amărâții din închisori mai mult decât le pasă altora, doar în ideea că cei 30.000 de deținuți, cu familiile și prietenii lor, îi vor vota.

 

În ecuația asta electorală care implică Justiția, rămân multe probleme nerezolvate. Dar o soluție reală găsește cineva?

 

Diana Scarlat

Publicitate
Spune-ți părerea

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Noutăți

INCONȘTIENȚILOR AR TREBUI SĂ LI SE INTERZICĂ PRIN LEGE SĂ DEȚINĂ ANIMALE

Articol scris de

La Gura Foii, o vacă a fost legată de proprietarul inconștient, chiar lângă un foc aprins tot de el. Bietul animal nu ar trebui să fie lăsat pe mâna unor astfel de inconștienți. Pe lângă pericolul ca animalul să moară, pe care un astfel de inconștient nu-l percepe ca atare, mai există oricând și pericolul ca focul să se extindă. Cele mai multe incendii din mediul rural sunt declanșate exact în acest fel, de inconștienți care nu înțeleg nici latura umană, nici pe cea penală a acțiunilor lor.

Cei care își maltratează animalele au, mai nou, pedepse pe măsură. Dacă proprietarul vacii are impresia că nimic nu i se poate întâmpla, vestea proastă pentru el și cei asemenea lui este că poate fi aspru amendat sau chiar ar putea ajunge în pușcarie pentru rele tratamente aplicate animalelor.

Citește articolul

Evenimente

Și-a dat foc la casă și a fugit! BĂRBATUL DIN COBIA AFLAT ÎN AREST LA DOMICILIU ESTE CEL MAI CĂUTAT OM DIN ZONĂ! De necrezut ce a putut să facă în ultimele săptămâni!

Articol scris de

Aflat în arest la domiciliu, bărbatul din Cobia, în vârstă de 23 de ani, care a speriat o comunitate întreagă cu isprăvile lui, și-a dat foc la casă, în această seară, după care a fugit și este dispărut, la acest moment.

Pompierii încearcă să stingă flăcările puse intenționat și să salveze locuința familiei.

Bărbatul se afla sub măsura preventivă a arestului la domiciliu, după ce a fost prins de 5 ori în 3 zile conducând fără permis. Între timp, și-a snopit în bătaie un vecin și i-a distrus autoturismul, însă acesta și-a retras plângerea, în fața instanței, chiar atunci când magistrații hotărâseră, într-un final, să-l trimită după gratii.

Apoi, oamenii din Cobia spun că și-ar fi snopit în bătaie bunica și că ar fi împiedicat o rudă bolnavă de cancer și imobilizată la pat să-și primească tratamentul și să fie îngrijită corespunzător. Tot localnicii ne-au povestit că aruncă cu pietre în oamenii care trec pe stradă și că ar fi spart chiar și un parbriz. Nici bunica și nici ruda bolnavă nu au depus plângere, iar polițiștii susțin că sunt cu mâinile legate.

Astăzi, familia tânărului l-ar fi dus la Târgoviște, pentru un control psihiatric. Medicii l-ar fi trimis însă acasă, apreciind că nu au de ce să-l interneze.

Iată că în această seară a făcut o ispravă și mai mare: și-a dat foc la casă. Apoi, pentru a demonstra că nu are nici cel mai mic respect față de lege, a fugit și se sustrage măsurii preventive a arestului la domiciliu.

Probabil că aceasta este picătura care-i va determina și pe oamenii legii, împreună cu onor magistrații găeșteni să-l trimită pe acest individ să se răcorească o perioadă după gratii. Asta, desigur, după ce îl vor găsi.

Persoanele care au mai multe informații despre unde se află în acest moment sunt rugate să alerteze autoritățile. De asemenea, indicat ar fi să nu vă apropiați de el și să nu-l provocați, întrucât a demonstrat că poate fi foarte violent și periculos.

 

 

Citește articolul

Noutăți

Crucea Roșie a donat 1.200 litri de lapte Spitalului Găești! SPONSORIZAREA A FOST FĂCUTĂ DE O FIRMĂ DIN TIMIȘOARA!

Articol scris de

Sponsorizare generoasă pentru Spitalul Orășenesc Găești, din partea firmei SC SIMULTAN SRL din Timișoara. Nu mai puțin de 1.200 litri de lapte UHT au ajuns la unitatea spitalicească din orașul nostru, grație Crucii Roșii Dâmbovița, cea care a mediat această acțiune. Laptele va fi introdus în hrana zilnică a bolnavilor. Spitalul din Găești a beneficiat, în ultimii ani, de donații generoase din partea oamenilor de afaceri, a preoților din zonă și din partea Crucii Roșii – Filiala Dâmbovița. Într-un comunicat de presă, conducerea unității spitalicești aduce mulțumiri tuturor celor care s-au implicat și se implică pentru îmbunătățirea situației persoanelor care beneficiază, la Găești, de servicii medicale.

 

Citește articolul

© Copyright 2011-2019. Toate drepturile rezervate!

Visitor Counter CAA Design - Web Design